NU Actueel

Met deze nieuwe techniek weten we de leeftijd van botten écht precies

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

We bepalen de oudheid van botten al tijden met koolstofdatering door de verhouding tussen verschillende koolstofisotopen vast te stellen. Deze techniek heeft een aantal nadelen en is niet zo nauwkeurig als wetenschappers willen. Nu is er koolstofdatering 3.0. Een verbeterde versie die de oudheid van botten wél heel precies bepaalt 

Lees hier het artikel. 

Opdrachten 

Bij koolstofdatering wordt gekeken naar de verhouding tussen koolstof-12 en koolstof-14. Koolstof-12 is stabiel, koolstof-14 is radioactief en vervalt langzaam.  

  1. Wat is het scheikundige verschil tussen koolstof-12 en koolstof-14?  

Omdat de verhouding tussen koolstof-12 en koolstof-14 in de lucht niet stabiel is door de jaren heen, zijn ijkingscurven nodig. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van jaarringen van bomen. De hoeveelheid koolstof-14 in de lucht verandert bijvoorbeeld door het gebruik van fossiele brandstoffen.  

  1. Welk effect heeft de verbranding van fossiele brandstoffen op de verhouding koolstof-12/koolstof-14 in de lucht? Leg in je antwoord het ontstaan van fossiele brandstoffen uit. 
     
  1. Welke aanpassingen deden de onderzoekers aan de eerdere methode? Noem er minstens twee. Geef steeds het probleem van de vorige methode en de aanpassing.  

De onderzoekers gebruikten het aminozuur hydroproline, ofwel hydroxyproline. Dit aminozuur lijkt heel erg op proline. Proline is een cyclisch aminozuur en bestaat dus uit een ring. Op de plaats van de middelste CH2-groep, zit een hydroxygroep in plaats van een H-atoom.  

  1. Geef de molecuulformule en de structuurformule van hydroxyproline. 

In 1963 zijn er kernproeven gedaan waardoor de hoeveelheid koolstof-14 in de lucht verdubbeld werd. Alles wat na dat jaar stierf (of nog leeft), heeft dus hogere concentraties koolstof-14.  

  1. Brainstorm in groepjes van drie personen over dit effect. Welk effect heeft dit op koolstofdatering in de toekomst? Onderbouw je antwoord met een scheikundig argument.   

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal