NU Actueel

Maak je eigen snelle compost met voedselresten!

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Door compost groeien planten in de tuin extra goed, maar het maken van compost is een proces dat jaren kan duren. Bacteriën moeten namelijk de plantaardige resten, zoals groenteafval en bladeren, afbreken.

In dit nieuwsbericht lees je hoe snelle compost ontstaat.  

Opdrachten 

Voor het maken van compost doe je dus plantaardige resten in een bak. Deze sluit je af en schep je regelmatig om. Na minimaal zes maanden zijn de resten veranderd in een bruin en kruimelig mengsel.  

1. Hoe maak je volgens het artikel snellere plantenvoeding? Geef aan welke scheikundige processen hierbij aan te pas komen en hoe ze werken.  

2. Leg uit waarom het in kleine stukjes breken van voedsel het proces versnelt. Gebruik hiervoor het botsende deeltjesmodel in je toelichting.  

In het artikel staan verschillende voedselresten die de bodem zuurder of juist basischer (ook wel alkalisch genoemd) maken.  

3. Waarom spreekt het artikel zichzelf tegen over de werking van sinaasappel? Licht je antwoord toe met uitleggen wat de sinaasappel doet met de pH-waarde van de bodem.  

4. Welke etensresten moet je gebruiken om de bodem basischer te maken? 

Niet alleen de zuurgraad van de bodem is belangrijk voor planten. Ook de verschillende mineralen uit voedselresten zijn goed voor de groei. 

5. Welke voedselresten zijn een bron van mineralen en welke scheikundige symbolen horen bij de mineralen die genoemd worden? 

6. Zou jij op deze manier je planten sneller laten groeien? Geef een scheikundig argument om je mening te onderbouwen.  

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal