Langste zeebrug ter wereld
- 29 oktober 2018
- Niveau: Havo/vwo bovenbouw
- Bron: RTL Nieuws
De langste brug van de wereld ligt in de monding van de Parelrivier (XI Jiang). Deze brug verbindt de vroegere Britste kolonie Hongkong, de vroegere Portugese kolonie Macau en de Chinese stad Zhuhai met elkaar. De brug heeft een lengte van 55 kilometer en is op 23 oktober geopend. De reistijd tussen de Hongkong en Macau en de Chinese stad Zhuhai wordt met de brug teruggebracht van enkele uren tot slechts 30 minuten.
Het Nederlandse Tunnel Engineering Consultants (TEC) adviseerde China bij het ontwerp en de bouw van onder andere de tunnel. Deze zes kilometer lange tunnel tussen twee kunstmatige eilandjes is nu ’s werelds langste wegtunnel onder water.
China hoopt dat de brug economische voorspoed brengt. In dit sterk verstedelijkte gebied wonen ruim 120 miljoen mensen.
De Xi Jiang-delta ligt aan de Zuid-Chinese Zee en via de Parelrivier is de binnenhaven van Guangzhou verbonden met het grote Chinese achterland. Aan de westoever van de Parelrivier ontwikkelt Guangzhou een hypermoderne containerhaven. Daardoor kan de stad steeds beter concurreren met de zeehavens van Hongkong en Shenzhen. De opening van de brug moet van de drie gebieden een belangrijke aanjager van economische groei maken.
Volgens critici heeft de bouw van de brug vooral een politiek motief. De Chinese regering zou hiermee willen benadrukken wie de macht over Hongkong heeft. Tot 2047 heeft de voormalige Britse kroonkolonie nog een semi-autonome status.
Opdrachten
Lees de tekst, bekijk de kaarten en filmpje 1 en filmpje 2.
1 Bekijk beide kaartjes.
a Welke steden worden door deze brug met elkaar verbonden?
b Vergelijk kaart 2 met de Nederlandse Randstad. Als Shenzhen Utrecht zou zijn welke Chinese stad is dan Den Haag?
c Vergelijk nog een keer de schaal van kaart 2 met de Nederlandse Randstad. Als Guanzhou Amsterdam zou zijn, welke Nederlandse stad is dan Jiangmen?
d Verklaar waarom de verbinding tussen de steden ook nog een tunnel heeft.
2a Leg uit wat het verschil en de overeenkomst is tussen Macau en Honkong.
b Leg uit waarom critici stellen dat de bouw van deze brug vooral een politiek motief heeft.
3a Geef een fysisch-geografische verklaring waarom in dit gebied infrastructurele projecten zoals kunstmatige eilanden en bruggen mogelijk zijn.
b Leg uit wat er met de absolute en relatieve afstand gebeurd is bij de ingebruikname van deze brug.
4 Welke invloed heeft de bouw van deze brug op het achterland?
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar website