NU Actueel

Lachgas en je hersenen

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid kondigde in december 2019 aan dat hij lachgas voor recreatief gebruik wil verbieden. Een ballonnetje lachgas inhaleren is onder jongeren vrij gewoon. Een op de vijf jongeren heeft het wel eens gedaan. Sommige jongeren doen één ballonnetje, anderen vijf of zes op een avond, sommigen zelfs tot dertig. Tot grote schade aan je gezondheid lijkt het gas niet te leiden. Althans niet volgens een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2016. Het gezondheidsrisico bij het gebruik van minder dan tien ballonnen lachgas per gelegenheid per maand zou verwaarloosbaar zijn. Maar tijden veranderen. Nu waarschuwt het Trimbos instituut (Kennisinstituut voor geestelijke gezondheid) voor de invloed van lachgas op gezondheid en ontwikkeling van de hersenen. Anderen zien schade aan het milieu (de capsules op straat) of het gevaar door het gebruik in het verkeer.

Opdrachten

Bekijk de video ’s  ‘Dit doet lachgas met je’ en ‘Recreatief gebruik lachgas verboden, dit doet ‘een ballonnetje’ met je’. Door het inademen van lachgas krijg je minder zuurstof binnen. Verklaar de effecten duizelingen, evenwichts- en bewustzijnsverlies.

Bij langdurig gebruik kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Gebruik Binas 82A. Verklaar dat een tekort aan vitamine B12 de hersenen beschadigen en een gevoel van tintelende vingers en tenen kan ontstaan.

Bestudeer de bron ‘De effecten van lachgas op je lijf’. Het advies is om bij gebruik van een ballon eerst goed lucht in te ademen en vervolgens een keer of vier rustig in de ballon te ademen. Noem twee medische redenen om deze adviezen op te volgen.

Lachgas stimuleert (waarschijnlijk) de afgifte van neurotransmitter dopamine door hersencellen. Deze neurotransmitter is onder andere betrokken bij coördinatie van bewegingen. Schade aan de dopamine afgevende hersencellen kan leiden tot Parkinsonachtige klachten. Ook de zenuwcellen van het beloningscentrum in de hersenen zijn gevoelig voor dopamine. Dat geeft een fijn, euforisch, gevoel, maar kan ook verslavend zijn. Vind je dat de staatssecretaris het gebruik van lachgas onder jongeren mag verbieden? Onderbouw je mening met een medisch argument.

 

Bronnen

You Tube: Dit doet lachgas met je’
You Tube: ‘Recreatief gebruik lachgas verboden, dit doet ‘een ballonnetje’ met je’
Novadic Kentron: Lachgas leidt steeds vaker tot gezondheidsproblemen

 

Meer weten?

Trimbos instituut: Lachgas
RTV Noord: Lachgas, wat doet het eigenlijk met je?
Nemo kennislink: Populaire drugs
Drugs en uitgaan: Wat is lachgas?

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 5 havo Hoofdstuk 14 Reageren en 5 vwo Hoofdstuk 13 Zenuwstelsel.