Komende zomer te weinig drinkwater?
- 23 mei 2023
- Niveau: Vmbo bovenbouw
- Bron: NOS
Er zijn groeiende zorgen over een mogelijk drinkwatertekort in Nederland. En dat is niet zonder reden: drie van de tien drinkwaterbedrijven houdt deze zomer al rekening met tekorten bij een onverwacht grote vraag naar drinkwater. Dat geldt voor Overijssel, Gelderland, Groningen en het westen van Zuid-Holland.
De vraag naar drinkwater stijgt onder meer door de groei van de bevolking, klimaatverandering en toenemende economische activiteiten bij bedrijven die drinkwater gebruiken. Om aan die groeiende vraag te voldoen, openen drinkwaterbedrijven nieuwe winlocaties. Ook slaan ze meer water op en moet iedereen zuiniger met water omgaan.
Vitens maakt sinds jaar en dag drinkwater van grondwater. Het drinkwaterbedrijf werkt aan een ondergronds netwerk om water naar het oosten van het land te transporteren. Daar is water winnen lastiger. Voor het eerst kijkt Vitens nu ook naar oppervlaktewater. “We zijn continu op zoek naar nieuwe waterbronnen om aan de groeiende vraag te voldoen. Vandaar dat we nu proberen om water uit de IJssel direct te zuiveren tot drinkwater”, aldus de woordvoerder van Vitens.
“De kwaliteit van ons oppervlaktewater gaat snel achteruit, dus het bijbenen van zuiveringen wordt steeds ingewikkelder”, zegt Wim Drossaert, van drinkwaterbedrijf Dunea. Industriële lozingen, medicijnresten en landbouwbestrijdingsmiddelen vormen een serieuze bedreiging voor de rivieren en dus ook voor de drinkwatervoorziening. “Er zitten stoffen bij die gewoon niet meer te zuiveren zijn en dat is een grote zorg.”
Bron: NOS, bewerkt
Opdrachten
1 Lees de tekst. Bekijk de video van Nieuwsuur over de zorgen over drinkwater in Nederland. Beantwoord de kijkvragen.
a Wat is voor Nederland de overeenkomst tussen te veel stikstof en te veel vervuild water?
b Waarom is vervuild water een probleem voor de drinkwaterbedrijven?
c Waarom worden er op de Veluwe extra waterreserves aangelegd?
d Waardoor stijgt de vraag naar drinkwater?
e Waarom is grondwater geschikter voor het maken van drinkwater dan oppervlaktewater uit bijvoorbeeld de rivier de IJssel?
f In de duinen wordt van Maaswater drinkwater gemaakt. Waarom wordt dat steeds lastiger?
g Wat hebben klimaatverandering en het maken van schoon drinkwater met elkaar te maken?
2 Bekijk de kaart met de waterwinning in Nederland.
a Wat wordt bedoeld met infiltratiewinning?
b Op de kaart zie je gele cirkeltjes. Bij welke rivier kunnen deze gele cirkeltjes in de toekomst ook ingetekend worden? Denk aan de proef die in de video wordt genoemd.
c Hoe wordt op de kaart aangeven dat uit rivieren oppervlaktewater naar de duinen wordt gepompt om er daar drinkwater van te maken?
3 Bekijk de afbeelding met zoet- en zoutwaterstromen en de kaart met de waterwinning in Nederland.
a Waarom kan er in het westen geen grondwater worden gebruikt voor het maken van drinkwater?
b Waarom is drinkwater voor de consument in het westen van Nederland duurder dan voor een consument in bijvoorbeeld Noord-Brabant? Geef daarvoor één reden.
c In plaats van water uit de grote rivieren kan er ook zeewater ontzilt worden voor drinkwater. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Saudi-Arabië. Waarom is dat voor Nederland (nog) geen optie?
4 Bekijk de afbeelding over de neerslag en het grondwater.
a Wat gebeurt er met de grondwaterspiegel in het oosten van Nederland als er droge zomers zijn?
b Een aquifer is een waterhoudende laag in de ondergrond. Welke oplossing is er op de Veluwe bedacht dat lijkt op een aquifer?
c Bedenk een paar maatregelen hoe je als burger of als boer ervoor kunt zorgen dat er geen drinkwatertekort ontstaat.
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 4, Weer en Klimaat en in deel 4 Water.
De volgende NU Actueel van buiteNLand verschijnt uiterlijk op 13 juni.