Japan gaat meer dan één miljoen ton water dat in grote opslagtanks zit filteren en in de oceaan lozen. Op zich niet erg, maar wel als je je bedenkt dat dit radioactief is door de kernramp in Fukushima. Milieuorganisaties zoals Greenpeace protesteren tegen deze plannen. Waarom?
Bekijk deze video.
Opdrachten
In de video wordt een aantal voorbeelden genoemd van radioactieve stoffen die in het afvalwater zitten. Een paar voorbeelden zijn Kobalt-60, Jood-131 en Xenon-133.
1. Geef van elk van deze drie stoffen het aantal protonen en neutronen in de kern.
De radioactieve stof tritium komt ook ter sprake. Tritium is een isotoop van waterstof en kan ook worden opgeschreven als T of als H – 3.
2. Waarom kan de radioactieve stof tritium volgens de video niet uit het water worden gefilterd? Waarom is dit niet helemaal juist uitgelegd? Hoe moet je het wél uitleggen?
3. Hoeveel protonen en neutronen heeft tritium in de kern? Wat is het verschil met de meest voorkomende vorm van waterstof?
In het afvalwater zit een totaal van ongeveer 3 gram tritium. Dit tritium kan een verbinding aangaan met zuurstof en water vormen: T2O. De molmassa van tritium is 3 gram/mol.
4. Hoeveel milliliter tritiumwater kun je met 3 gram tritium maken? Ga in je berekening ervanuit dat de dichtheid hetzelfde is als de dichtheid van H2O.
5. Bespreek in groepjes van drie personen de gevaren van het afvalwater en specifiek het gevaar van tritium. Zoek eventueel meer informatie op op internet. Snappen jullie het besluit van de Japanse regering, of vinden jullie dat de Japanse regering teveel risico neemt? Geef je mening en onderbouw deze met drie scheikundige argumenten.
Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal