NU Actueel

Is thorium de heilige graal van de energietransitie?

  • Bosatlas
  • 15 april 2024
  • Niveau: Bovenbouw

Maak je nog geen gebruik van De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Ga dan naar de website.

 

Kernenergie staat al lange tijd ter discussie door zorgen over veiligheid en duurzaamheid. Door de ramp met de kerncentrale in Fukushima (Japan) in 2011 nam de weerstand tegen kernenergie in Europa ook nog toe. Maar sinds de EU in 2022 heeft besloten dat kernenergie, naast aardgas, het label ‘groen’ krijgt, is de stemming omgeslagen. Hoe dat zit, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Kernenergie is terug als thema en veel partijen spreken zich er over uit dat we meer kernenergie moet gaan gebruiken. Dit is een totale omslag in het denken ten opzichte van zo’n tien jaar geleden. Het besluit van de Europese Commissie om kernenergie op de groene lijst voor beleggers te zetten, heeft daar zeker aan bijgedragen. Een argument om kernenergie als duurzaam aan te merken, is dat er bij de opwekking van stroom uit kernenergie geen CO2 vrijkomt. Neem je ook andere aspecten mee, zoals de winning van uranium en de bouw van een kerncentrale, dan is volgens het IPCC kernenergie wat betreft de uitstoot van broeikasgassen veertig keer schoner dan aardgas en scoort alleen windenergie beter.

Het kabinet heeft in 2022 Borssele gekozen als locatie voor twee nieuw te bouwen kerncentrales, die 9 tot 13% van de totaal benodigde hoeveelheid elektriciteit in Nederland kunnen leveren. Met een versnelde aanpak kan de bouw in 2035 klaar zijn. Daarnaast heeft de Tweede Kamer in 2024 het demissionaire kabinet gevraagd om niet twee, maar vier grote kerncentrales te bouwen. De Kamer wil dat de extra twee kerncentrales uiterlijk in 2040 elektriciteit leveren.

Wat voor een soort kerncentrales zouden er moeten worden gebouwd? De ‘traditionele’ centrale, met het type generatie III+ reactoren die draaien op uranium, of een nieuw type kerncentrale, met een gesmolten zoutreactor die draait op thorium? Wat is technisch haalbaar?

Bekijk het filmpje over verschillende typen kerncentrales van Atlas in de klas op Schooltv.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

238K en 238L

Bespreek in de klas

  • Wat zijn de voordelen en de nadelen van kernenergie?
  • Wat is het verschil tussen een kerncentrale met generatie III+ reactoren die draait op uranium en een kerncentrale met een gesmolten zoutreactor die draait op thorium?
  • Gebruik kaart 238K Uranium en thorium. Gaat het in deze kaart om hernieuwbare grondstoffen? Waarom wel of niet? Wat kun je uit deze kaart concluderen over de haalbaarheid om kernenergie wereldwijd een onderdeel te maken van de duurzame energiemix?
  • Gebruik kaart 238L Ontwikkeling kernenergieproductie. Wat valt je op in deze figuur? Wat zou hiervoor een verklaring kunnen zijn?
  • Waarom zal het nog even duren voordat kerncentrales met gesmolten zoutreactoren gebouwd kunnen worden?
  • Vind jij dat er in Nederland kerncentrales moeten worden gebouwd? Waarom wel of niet? En zo ja, waar zouden die centrales dan moeten staan?

 

Tip!

Wil je meer weten over kernafval in Nederland, bekijk dan dit filmpje van Atlas in de klas op Schooltv.
Wil je meer weten over de voor- en nadelen van kernenergie, bekijk dan dit filmpje van NOS op 3.

Wil je meer weten? Ga dan naar De Digitale Bosatlas.