NU Actueel

Is dit de oudste landkaart van Europa?

 - NU Actueel Video bekijken
In Frankrijk hebben wetenschappers een sierlijke stenen plaat onderzocht die al jaren in een kelder van een kasteel lag. Het blijkt een topografische kaart uit de brons­tijd te zijn. Het is een van de oudste kaarten ooit in Europa gevonden. Op de kaart staat een heuvelgebied van 30 bij 21 kilo­meter langs de Franse rivier Odet. Dat ligt bij de huidige stad Quimper in Bretagne. Er staan gravures op die het gebied goed weergeven. Het is mogelijk dat de kaart de grenzen laat zien van een vorstendom van een kleine prins of koning.

 Opdrachten:

  1. Lees de artikelen op Scientias.nl en Faqt.nl.
    1. Hoe groot is de steen?
    2. Wanneer is de steen gevonden?
    3. Hoe oud is de steen?
    4. Welke samenleving was er in die tijd in het huidige Nederland: de samenleving van jager-verzamelaars, de landbouwsamenleving, de landbouwstedelijke samenleving of nog anders?
  2. Bespreek samen: Wat kom je aan de hand van deze kaart te weten over het bestuur van de Bretonse samenleving in de bronstijd?
  3. De steen waarop de kaart staat, is gebroken. Waar zou dat op kunnen wijzen?
  4. Op de kaart staan gravures met uitleg over het gebied. Tegenwoordig doen we dat vaak met symbolen en kleuren waarvan de betekenis in de legenda staat. Bij deze  bijzondere kaart is geen legenda nodig. De informatie staat op de kaart zelf. Wat vind jij van zo’n kaart?
  5. Je gaat zelf een kaart maken van jouw omgeving van tegenwoordig.
    Door de eeuwen heen zijn er veel kaarten gemaakt. Je vindt er een paar bij de bronnen (Historische kaarten op Mapsmapsmaps.nl). Laat je inspireren.
    Wat zou jij op je kaart willen laten zien? Hoe zou je dat willen doen?
    Je kunt het ook samen doen. Bespreek dan eerst wat er op de kaart moet komen, hoe jullie dat gaan doen en verdeel het werk.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website