NU Actueel

Hoe veilig zijn mRNA-vaccins?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Een vaccin tegen SARS-CoV2 virus, vanaf het begin van de COVID-19 pandemie was dat waar iedereen naar uitkeek. Nu er sneller dan ooit een vaccin tegen dit virus is geproduceerd, rijzen bij sommige mensen toch twijfels. RNA van een virus inspuiten in je lichaam, kan dat je DNA veranderen of op een andere manier nadelige gevolgen hebben voor het lichaam?

Opdrachten

Bekijk de video ‘How mRNA-vaccins work.’ Wat doet een virus nadat het in het lichaam is binnengedrongen?

Hoe reageert een cel op het ingespoten RNA?

Als gevolg van de vaccinatie raak je immuun voor het virus. Op welke twee manieren bestrijdt het immuunsysteem het immuunsysteem waardoor deze immuniteit ontstaat.

Lees van het artikel ‘Zeven vragen over het RNA vaccin’ de antwoorden op vraag 1,2,3 en 7.
4  Wetenschappers maken het RNA op basis van een stukje DNA van het spike-eiwit. Noteer drie verschillen tussen DNA en RNA.

5a  Voordat een cel een bepaald eiwit kan vormen, maakt de cel eerst een mRNA-molecuul op basis van het DNA in de celkern. Noteer de naam van dit proces.
Noteer de naam van het enzym dat in cellen DNA kan omzetten in RNA.

6  In het lichaam blijven mRNA-moleculen maar kort intact. Op welke manier voorkomen wetenschappers dat cellen de mRNA-moleculen afbreken voordat het ribosoom het RNA kan aflezen om het spike-eiwit te maken?

 

Het COVID-19 virus muteert, hierdoor ontstaan nieuwe varianten, met ook andere eigenschappen. Het voordeel van een RNA-vaccin in vergelijking met een klassiek eiwitvaccin is dat het vaccin snel is aan te passen wanneer een nieuwe variant ontstaat waartegen het bestaande vaccin niet (voldoende) werkt.
7  Licht toe waarom een RNA-vaccin sneller is aan te passen dan een klassiek vaccin.

8  Een van de bedenkingen die mensen hebben tegen het nieuwe RNA-vaccin is dat het op de een of andere manier het DNA van de ontvangers verandert. Noteer twee redenen waarom het RNA het DNA niet kan veranderen.

 

Bronnen

Simply Explained: ‘How mRNA vaccins work.’
Kennislink ‘Zeven vragen over het RNA-vaccin.’

Meer weten?

RIVM ‘Hoe werkt een RNA-vaccin?’
University of Groningen ‘Vaccins tegen SARS-COV2’
Nature reviews ‘mRNA vaccins – a new era in vaccinology.’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 6 vwo H17 DNA.