Hoe gelijk / ongelijk is Nederland?
- Politiek-juridisch, Sociaal-maatschappelijk
- 12 maart 2023
- Bron: NOS / NOS-Stories / Linda / RTL
In Nederland bestaat er een structurele ongelijkheid tussen sociale klassen. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Eigentijdse ongelijkheid. Om dit aan te pakken moet er verder gekeken worden dan arm versus rijk, zeggen de onderzoekers. In het onderzoek keek het planbureau niet alleen naar zaken als werk, inkomen en opleiding, maar ook naar bijvoorbeeld sociale netwerken, gezondheid en zelfvertrouwen.
Vooral jongeren zijn hard geraakt zeggen de onderzoekers. 45 procent van de mensen tussen de 18 en 25 jaar is financieel ongezond. Vorig jaar was dat nog 26 procent. Ook mensen tussen de 25 en de 34 zijn vaker financieel ongezond dan gemiddeld (38 procent).
Opdrachten:
Bekijk het artikel: Zeven typen Nederlanders: dit onderscheid maakt SCP in nieuw onderzoek
- Wat is een sociale klasse?
- Tot welke sociale klasse behoor jij?
- Leg uit dat naast de hoeveelheid geld, de opleiding die je hebt gedaan of het beroep dat je uitoefent, ook je netwerk, digitale vaardigheden, muzieksmaak, gezondheid en uiterlijk bijdragen aan je positie op de maatschappelijke ladder.
- Wat betekent dat iemand ‘financieel ongezond’ is?
- Welke relatie is er tussen je inkomen en je plaats op de maatschappelijke ladder?
Eigen mening:
- Hoe kun jij voorkomen dat jij gaat behoren tot de groep financieel ongezonde mensen?
- Voeger zei men dat je van een dubbeltje een kwartje kon worden door enorm je best te doen. Geldt deze uitspraak nog steeds in 2023? Motiveer je mening.
Stelling:
- Bij verkiezingen bepaal je of Nederland socialer wordt of dat de ongelijkheid blijft. Eens of oneens? Motiveer je mening.
Extra info: Nieuwe studie SCP: je naam, BMI, en netwerk bepalen in welke sociale klasse jij zit
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site