Van vloeistoffen weten we dat de moleculen snel door elkaar heen bewegen en af en toe met elkaar botsen. In een supervloeistof is dit niet het geval, de moleculen vormen een ‘systeem’ waardoor ze elkaar nooit aanraken. Dit geeft een supervloeistof een aantal bijzondere eigenschappen.
Je leest er hier meer over.
Opdrachten
Enige onderzoekers probeerden te zien wat er gebeurde met de supervloeistof Helium-3 als je erop zou slaan met een staaf. De vloeistof zou hierop moeten reageren, maar dit gebeurde niet. Ze deden enkele interessante observaties.
1. Welke drie observaties deden de onderzoekers volgens het artikel?
2. Hoe koud moet de vloeistof worden om deze staat te bereiken? Geef je antwoord in graden Celsius.
3. Helium-3 is een isotoop van helium. Hoeveel protonen, neutronen en elektronen heeft Helium-3?
4. Helium-3 is erg zeldzaam en wordt gebruikt in onderzoek naar kernfusie. Om Helium-3 te maken wordt er vaak gebruikt gemaakt van Tritium als beginstof. Leg uit hoe Tritium (Waterstof-3) van Helium-3 verschilt.
5. Helium-3 is zeldzaam op aarde, maar uitermate interessant omdat bij kernfusie van Helium-3 deeltjes veel energie vrijkomt en geen afval ontstaat. Een probleem is dat er enorme reactoren nodig zijn voor dit soort reacties en er niet genoeg Helium-3 is. Helium-3 komt in grote hoeveelheden voor op de maan. Zou het een goed idee zijn om Helium-3 van de maan te halen om te gebruiken voor ‘groene energie’ op aarde? Geef twee scheikundige argumenten en één economisch argument.
Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal