NU Actueel

Het coronavirus discrimineert niet

 - NU Actueel Video bekijken

President Trump erkende het vorig week zelf: er overlijden meer gekleurde mensen aan het coronavirus dan blanken in de VS. De brandhaard van het virus verplaatst zich nu van Europa naar de VS. Zo stierven er in New York 731 mensen op één dag. Het totale aantal sterfgevallen in New York stond vorige week op 5500. Daarmee vallen er meer doden te betreuren dan er omkwamen tijdens de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. Daarbij kwamen 2753 mensen om het leven. 

Het coronavirus discrimineert niet. Het kiest geen partij of huidskleur, maar de effecten van een besmetting treffen de zwarte bevolking wel harder. Door de inkomensonzekerheid en armoede sterven er relatief veel zwarte Amerikanen. Veel zwarte inwoners van steden leven in slechtere woonomstandigheden dan witte stedelingen. Hun huizen zijn vaak slechter, de bewoners moeten vaak met het drukke openbaar vervoer naar hun werk en er zijn in hun wijken vaak geen goede voorzieningen als supermarkten met gezond voedsel.

Zo is bijvoorbeeld slechts 30 procent van de bevolking van Chicago Afro-Amerikaans, maar is 70 procent van de dodelijke slachtoffers zwart. Vergelijkbare verhoudingen worden gemeld in de steden Milwaukee, New Orleans en Detroit en ook op het platteland in het zuiden van Amerika.

In het filmpje zie je Gary Harrell uit Louisiana die tien dierbaren verloor. Zijn uitspraak “Het kwam nooit in me op dat het geen diverse groep mensen was”, zegt genoeg!

Bron: NOS, de Volkskrant, bewerkt

Opdrachten

1 Lees de tekst en bekijk het filmpje.
a Waarmee wordt het coronavirus vergeleken in New York?
b Waardoor wordt de zwarte bevolking van de Verenigde Staten harder getroffen door het coronavirus dan de rest van de bevolking?

GB207B VS Zwarte bevolking

2 Bekijk GB207B.
a Wat is het aandeel van de zwarte bevolking in de volgende steden?
Washington, Detroit, New Orleans en Milwaukee
b Wat is de oorzaak van het feit dat in de staten in het zuidwesten van de VS het aandeel van de zwarte bevolking zo groot is?

GB207H VS Etniciteit

c Bekijk ook GB207H. Wat is de etnische achtergrond van een groot deel van de bevolking in het zuidwesten van de VS?

3 Bekijk GB207B en vergelijk deze kaart met de ArcGIS-kaart van de VS.
a Wat valt je op als je kijkt naar het aandeel van de zwarte bevolking op de atlaskaart en de verspreiding van het coronavirus in de VS?
b Zoom in op New York en klik op de oranje cirkel. Hoeveel besmettingen zijn er in New York en hoeveel mensen zijn er overleden?

GB211A VS New York Verspreiding van bevolkingsgroepen

4 Bekijk GB211A.
a In welke wijk van New York is meer dan 75% van de bevolking zwart?
b Vergelijk de atlaskaart met de kaart met coronabesmettingen van New York van 13 april. Wat valt je op als je naar de etnische samenstelling van de bevolking kijkt?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in leerjaar 1, hoofdstuk2 Bevolking en cultuur en in leerjaar 2, hoofdstuk 2 Steden.