NU Actueel

Goud in strijd tegen bacteriën

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidde in 2020 de noodklok voor het resistent worden van bacteriën tegen antibiotica. Doordat bacteriën niet meer doodgaan van de huidige antibiotica, overlijden nu wereldwijd zo’n 700.000 mensen aan de gevolgen van een infectie die rond 1965 wel te behandelen waren met dezelfde antibiotica. Nu voorspellen wetenschappers we in en na 2050 jaarlijks zo’n 10.000.000 mensen om die reden moeten missen. Hierdoor zijn vele wetenschappers haastig opzoek naar een nieuwe manier om bacteriën te doden. Goud lijkt dit te kunnen doen.

Hoe dat werkt lees je hier. 

Opdrachten 

De gebruikte nanodeeltjes bestaan uit drie elementen; twee liganden en de kern van ongeveer 25 goudatomen. Het goud sloopt het celmembraan van de bacterie. 

1. Leg uit wat de functies zijn van de drie onderdelen van het gouddeeltje en de functie van het goud zelf. 

2. Wat is de verhouding tussen de twee liganden erg belangrijk zijn voor de werking van het nanodeeltje en waarom is dat zo?     

3. Leg uit dat de verhouding van de twee liganden erg belangrijk is voor de werking van het nanodeeltje. 

Naast betere medicijnen tegen bacteriële infecties kan ook het gebruik van de huidige antibiotica sterk bijdragen aan het verminderen van resistente bacteriën. 

4. Zoek in een groepje uit welke drie maatregelen je kunt treffen om resistentie tegen te gaan en leg uit hoe deze werken.  

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal