Twee Nederlandse skateboardsters hebben de halve finale van het WK Street bereikt. Skateboarden is een sport waarin natuurkundige concepten actief en zichtbaar worden toegepast.
Lees hier het artikel.
Opdrachten
Een skateboardster rijdt van een 3 meter hoge helling naar beneden en legt hierbij een horizontale afstand van 5 meter af. De massa van de skateboardster en het skateboard samen is 65 kg.
1. Hoe groot is de hoek van de helling?
De normaalkracht die wordt uitgeoefend op het skateboard is een gevolg van de zwaartekracht die op de skateboardster en het skateboard samen werkt.
2. Reken uit hoe groot de normaalkracht is.
De kinetische wrijvingscoëfficiënt tussen de skateboardwielen en het oppervlak van de helling is 0,2.
3. Bereken hoe groot de nettokracht op de skateboardster is. Houd rekening met de wrijvingskracht.
4. Welke snelheid heeft de skateboardster aan het einde van de helling? Verwaarloos de luchtweerstand en ga ervanuit dat de skateboarder constant versnelt.
De skateboardster wil na het bereiken van het einde van de helling binnen 2 seconden volledig tot stilstand komen.
5. Bereken de gemiddelde remkracht die zij moet uitoefenen.
Het zogenoemde ‘bowl’ skaten is een bekend onderdeel binnen het skateboarden. Een bowl is een diepe, ronde kuil met zijkanten die skateboardsters gebruiken om trucs te doen en rond te rijden.
6. Stel dat een skateboardster in een bowl skate met een hoek van 90 graden ten opzichte van de grond. Welke kracht levert dan de middelpuntzoekende kracht?
De statische wrijvingscoëfficiënt tussen de skateboardwielen en de bowl is gelijk aan 0,5. De straal van de bowl is 3 meter.
7. Reken de minimale snelheid uit die de skateboardster nodig heeft om tegen de verticale wand van de bowl te blijven zonder naar beneden te vallen.
Extra informatie
Wil je meer weten over onze natuurkunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal