Files op de Mount Everest
- 4 juni 2019
- Niveau: Havo/vwo bovenbouw
- Bron: NOS
Op een overbevolkte Mount Everest zijn de afgelopen week zeker zeven bergbeklimmers om het leven gekomen. Onder de doden zijn onder meer mensen uit India, Amerika, Ierland en Australiƫ.
Woensdag maakte de Nepalese klimmer Nirmal Purja een foto van de enorme drukte op de berg. Hij schat dat op dat moment ruim 200 bergbeklimmers van het mooie weer wilden profiteren en de klim naar de top van 8848 meter wilden maken. Daar wachtte de klimmers echter een onaangename verrassing: door de enorme toestroom van mensen stond er een file bij de top en moesten mensen uren wachten voor ze naar boven konden. Ze riskeerden daarbij bevriezing en hoogteziekte.
Bron: www.nos.nl
Opdrachten
Bekijk de filmpjes en lees de tekst.
1a De klimmers stonden in de file voor de top van de Mount Everest. Welke risico’s liepen ze daardoor?
b Hoe hoger, hoe kouder. Welke regel hoort hier bij als je het hebt over graden Celsius?
c Bekijk het YouTube-filmpje Naar de top van de Everest. Wat is hoogteziekte en hoe kun je dat voorkomen?
2 Gebruik je atlas.
a De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Je telt bij de echte bergbeklimmers pas mee als je de ‘seven summits’ hebt beklommen. Welke zeven bergen zijn dat?
b Zoek op internet op hoe de Mount Everest aan zijn naam is gekomen.
c Zoek GB 155D op. Nepalezen noemen de Mount Everest de Chomolungma, de ‘moedergodin van de aarde’. Welke godsdiensten en etnische groepen botsen in Nepal?
d Zoek GB 154A op. Waarom willen bergbeklimmers juist in de maand mei de top van de Mount Everest te beklimmen? Gebruik ook het begrip dat bij de afkorting ITCZ hoort in je antwoord.
3 Katja Staartjes vindt dat de Mount Everest als een toeristische attractie wordt uitgebuit.
a Waarom vindt ze dat?
b Is ze hypocriet volgens jou?
c Waarom gaat Nepal anders met vergunningen voor de beklimmingen om dan China?
d Welke oplossingen zijn er mogelijk om topdrukte op toeristische bestemmingen als Dubrovnik, Venetiƫ en nu ook de Mount Everest in te dammen?
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar website