NU Actueel

File op de elektriciteitssnelweg, wat nu?

  • Bosatlas
  • 30 mei 2024
  • Niveau: Onderbouw

Maak je nog geen gebruik van De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Ga dan naar de website.

 

 

Nieuwe windmolenparken, zonneparken en grote bedrijven kunnen op dit moment niet worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Hoe dat zit, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Het elektriciteitsnetwerk of het stroomnet is het netwerk van leidingen waarover elektriciteit wordt getransporteerd. Het stroomnet in Nederland zit ‘vol’. Dit noem je netcongestie. Grote bedrijven en organisaties die veel stroom nodig hebben of zelf opwekken passen er niet meer bij. Zo kunnen bijvoorbeeld nieuwe windmolenparken en scholen op dit moment niet aangesloten worden op het stroomnet. Er is een wachtlijst voor dit soort organisaties.

In april van dit jaar kwam de Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) met maatregelen om de tekorten op het stroomnet op te lossen. De ACM gaat over de regels voor netbeheerders. Het ACM wil dat bedrijven en instellingen met een maatschappelijk belang, zoals scholen en ziekenhuizen, voortaan als eerste een aansluiting krijgen.

Bekijk nu eerst het filmpje over de problemen op het stroomnet van NOS op 3.

 

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

Bespreek in de klas

  • Gebruik kaart 54M Capaciteit elektriciteitsnetwerk afname, 2023 en 54N Capaciteit elektriciteitsnetwerk invoeding, 2023. Hoe zie je de problemen met het stroomnet terug op de twee kaarten?
  • Wat hebben de problemen met het stroomnet te maken met de energietransitie?
  • Gebruik kaart 54O Uitbreiding hoogspanningsnet, 2030-2050. Welke oplossingen voor de problemen met het stroomnet zie je op deze kaart? Waarom is het nodig om de stations van de Maasvlakte, de Eemshaven en Weiwerd uit te breiden?
  • Wat zou je zelf kunnen doen om het stroomnet minder ‘vol’ te maken?

 

Tip!

Als je nog meer wilt weten over of je in de toekomst nog kunt opladen, bekijk dan deze app van de NOS.

Wil je meer weten? Ga dan naar De Digitale Bosatlas.