NU Actueel

Equal Pay Day: vrouwen werken eigenlijk de rest van het jaar voor niks

 - NU Actueel Video bekijken

Het was vorige week equal pay day. Dat is de dag waarop vrouwen eigenlijk de rest van het jaar voor niks werken. Als je hun salaris vergelijkt met dat van mannen. Want mannen verdienen nog altijd 12% meer. Dat verschil wordt wel steeds kleiner.

 

De loonkloof: Gemiddeld is het uurloon van Nederlandse vrouwen 12 procent lager dan dat van mannen, blijkt uit de laatste CBS-cijfers. Dat percentage krimpt elk jaar iets. Als wordt gecorrigeerd voor het feit dat vrouwen vaak in lager betaalde functies en sectoren werken, blijft er een gemiddeld onverklaarbaar loonverschil. Bij de overheid is dat percentage 1,8 procent. In het bedrijfsleven ligt dat een stuk hoger, namelijk 6,9 procent.

Persbureau Bloomberg becijferde vorig jaar dat als de loonkloof zich in dit tempo blijft ontwikkelen mannen en vrouwen in de EU pas in 2086 evenveel verdienen voor hetzelfde werk.

Wanneer ook andere vergoedingen – zoals een auto van de zaak, een dertiende maand en winstdelingen – worden meegerekend, groeit de loonkloof juist, zo berekenden Intermediair en Nyenrode Business Universiteit vorig jaar.

 

Feiten en fabels over de loonkloof: Uit recent onderzoek van EenVandaag blijkt dat vrouwen een hogere drempel voelen om te onderhandelen over hun salaris. En als ze het doen, krijgen ze twee keer zo vaak ‘nee’ te horen als mannen. Uit onderzoek van Harvard blijkt bovendien dat vrouwen die om salarisverhoging vragen negatiever worden beoordeeld dan mannen.

Vaak wordt gezegd dat vrouwen nu eenmaal werken in sectoren die slechter betalen, zoals de zorg of het onderwijs. Maar onderzoek wijst uit dat wanneer het aantal vrouwen in een sector toeneemt het salaris in die sector naar verhouding afneemt. Dit staat bekend als de ‘wet van Sullerot’, naar de feministe die het aankaartte.

Het aantal vrouwen in topfuncties in Nederland is relatief laag, vooral in het bedrijfsleven. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau komt dit onder meer doordat veel vrouwen parttime werken. In veel bedrijven worden topfuncties niet in deeltijd aangeboden.

Opdrachten:

Bekijk het artikel en het filmpje

  1. Wat is het doel van Equal Pay Day, en wat betekent het dat vrouwen vanaf deze dag “de rest van het jaar voor niks” werken?
  2. Benoem de verschillen in behandeling en beloning tussen mannen en vrouwen?
  3. Wat blijkt uit de CBS-cijfers over het gemiddelde loonverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland en verschilt dit percentage tussen de beloningen bij de overheid en het bedrijfsleven?
  4. Waarom wordt verwacht dat het volledig dichten van de loonkloof in de EU nog tientallen jaren kan duren?
  5. Welke obstakels ervaren vrouwen bij het onderhandelen over salarisverhoging?
  6. Welke stappen heeft de EU ondernomen om loontransparantie en gelijke beloning te bevorderen?
  7. Hoe reageren leidinggevenden vaak op pogingen van vrouwen om de loonkloof aan te kaarten ?
  8. Stelling: Equal Pay Day benadrukt dat ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in salarissen een urgent probleem blijft dat structurele actie vereist. Eens of oneens? Motiveer je mening met argumenten.

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site