NU Actueel

Doof door Carnaval?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Het geluid bij carnaval staat vaak keihard. Dat kan zorgen voor gehoorschade. Steeds meer mensen willen hun gehoor goed beschermen. Audiciens verkopen daarvoor op maat gemaakte oordoppen. 

Hoe dat gaat zie je in deze video. 

Opdrachten 

Hoe hard geluid is noem je geluidssterkte.

1. a. Hoe kun je geluidssterkte meten? 

    b. Wat is de eenheid van geluidssterkte?

2. Wat kan volgens de video een gevolg zijn van carnaval vieren zonder gehoorbescherming?

 

Een ander gevolg van feesten zonder gehoorbescherming is lawaaidoofheid. 

Dat is een gehoorbeschadiging waarbij je sommige tonen minder goed kunt horen. 

3. Een carnavalsganger kan geluid met een bepaalde toonhoogte niet meer goed horen. Zijn gehoorverlies is 30 dB. Overleg met je twee andere klasgenoten of jullie denken dat de carnavalsganger veel last zullen hebben van zijn gehoorbeschadiging. Leg je antwoord uit in drie verschillende dagelijkse situaties en onderbouw        deze situaties met een natuurkundig argument.  

 

Geluid heeft tijd nodig om van de bron naar de ontvanger te gaan. De snelheid waarmee dit gebeurt, heet de geluidssnelheid. De afstand die het geluid heeft afgelegd is te berekenen met de formule afstand = snelheid × tijd (in symbolen: s = v × t). In deze formule is s de afstand in m, v de geluidssnelheid in m/s en t de tijd in s. 

4. Stel: in jouw gemeente is een carnavalsfeest. Het geluid staat er zo hard dat je het in je huis op 2 kilometer afstand nog steeds horen. Bereken de tijd die het geluid erover deed om bij je huis te komen. 

 

Als geluid twee keer zo hard wordt (dus verdubbelt), meet de decibelmeter 3 decibel meer.
Het geluid klinkt in het publiek bij het feest 32 keer zo hard als bij je thuis. 

5. Leg uit hoeveel decibel de decibelmeter méér aangeeft in het publiek, dan bij je thuis. Tip: probeer te bedenken hoe vaak de geluidssterkte moet verdubbelen voordat het 32 keer zo hard is. 

Extra informatie

Veiligheid

KNO

Natuurkunde

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar