DNA – knippen, plakken en produceren maar!
- Biotechnologie, DNA, Voeding
- 17 augustus 2020
- Niveau: Vwo bovenbouw
- Bron: Impossible Foods

De fabrieksmatige productie van eiwitten heeft allerlei voordelen: je kunt veilig, snel en diervriendelijk medicijnen en andere nuttige stoffen produceren. Een van die stoffen is (leg)hemoglobine, dat vegaburgers de ‘echte vleessmaak’ geeft. In plaats van deze stof uit de wortelknolletjes van soja te halen, produceer je het simpel en gecontroleerd met behulp van gistcellen in grote vaten. Dat bespaart ruimte en energie.
Opdrachten
Bekijk de video ‘Heme and the science behind Impossible’.
1 Welke twee belangrijke voedingsstoffen vind je in vlees?
2 Mensen missen in vleesvervangers vaak de sappige smaak van vlees. Van welk bestanddeel in vlees is deze afkomstig?
3 Met welke plantaardige stof vervangt de fabrikant dit bestanddeel?
4 Hoe produceert de fabrikant deze stof?
Lees het artikel ‘Genetische modificatie’.
5 Noem drie voordelen van het produceren van nuttige stoffen produceren met behulp van bacteriën of schimmels.
6 Bekijk de afbeelding ‘Protein production using microbes’ en gebruik de informatie om stapsgewijs de productie van het ‘nepbloed’ voor de ‘Impossible burger’ te beschrijven.
7 Biotechnologiebedrijven gebruiken vaker micro-organismen voor de productie van nuttige stoffen, zoals menselijke insuline voor diabetespatiënten.
Genetisch gewijzigde organismen zijn onderwerp van complexe wetgeving, en niet onomstreden. Boeren in Nederland mogen geen genetisch gewijzigde gewassen telen. De industriële productie van stoffen in transgene bacteriën zoals insuline en chymosine (enzym voor de kaasbereiding) is wel toegestaan. Geef een biologisch en een milieutechnisch argument die de producenten van de ‘Impossible Burger’ kunnen gebruiken om toelating in Europa te verdedigen.
Bronnen
Impossible Foods ‘Heme and the science behind Impossible’
Voedingscentrum ‘Genetische modificatie’
Micro.medium.com ‘Protein production using microbes’
Meer weten?
Scientias ‘Genetische gemodificeerd voedsel’
RIVM ‘Biotechnologie’
NCBI ‘Transformation of Saccharomyces cerevisiae and other fungi’
Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 6 vwo H17 DNA