Het artikel deze week is afkomstig van Vice.nl, een mediaplatform met originele verhalen en documentaires over alles wat ertoe doet in de wereld.
Lees het artikel en beantwoord de vragen.
1. In alinea 2 (Toch was er ook…), staan een aantal signaalwoorden. Geef van de volgende signaalwoorden aan welk verband ze aangeven in deze alinea: toch, zo, maar.
2. Alinea 3 begint met ‘2020 begon daverend’. Wat bedoelt de schrijver daarmee?
3. In het tekstdeel ‘Gerechtigheid voor de Grassy Narrows-gemeenschap’ wordt gesproken over ‘inheemse gemeenschap‘. Zoek het woord ‘inheems’ op in het woordenboek en probeer vervolgens in eigen woorden te beschrijven wat het is. Je mag een voorbeeld gebruiken.
4. In datzelfde tekstdeel wordt opgesomd wat de Canadese regering allemaal niet goed gedaan heeft. Welke dingen zijn dat?
5. In het tekstdeel ‘Quarantainecentra’ werden ontruimd’, gaat het over quarantainecentra in El Salvador.
a. Waar denk je in eerste instantie aan bij ‘quarantainecentra’?
b. Wat blijken het na lezing van dit tekstdeel te zijn?
6. In de derde alinea van het tekstdeel ‘Strafvermindering’ staan heel veel woorden tussen aanhalingstekens. Waarom?
7. Als een regering ‘gehoor geeft’ (alinea 3 van ‘Een doodvonnis werd ingetrokken’), wat doet de regering dan?
A. Aandacht trekken
B. De telefoon opnemen
C. Iemand het woord geven
D. Luisteren
8. Wat is het verschil tussen iets verbieden en een verbod handhaven (zie tekstdeel: ‘Een einde aan vrouwenbesnijdenissen en kindhuwelijken)?
9. Wat is het doel van deze tekst?
A. Amuseren
B. Informeren
C. Opiniëren
D. Overtuigen
10. Naast het door jou gekozen formele doel van de tekst (vraag 9) lijkt deze tekst ook nog een ander doel te hebben. Wat is dat, denk je?
11. Er wordt in de tekst geschreven over Schotland, het eerste land waar menstruatieproducten gratis zijn geworden voor alle mensen met een menstruatiecyclus. Wat vind jij daarvan? Zou dat in Nederland ook een goed idee zijn?