NU Actueel

De strijd tegen het Coronavirus

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Eind 2019 waarschuwde een Chinese arts voor een toen onbekend virus: een coronavirus, later SARS-CoV-2 genoemd. De waarschuwing was op zijn plaats. Veel mensen kregen longklachten en stierven. Het openbare leven lag stil. Vanuit China verspreidde het virus zich in korte tijd over de hele wereld. Een pandemie was een feit. Overal zoeken artsen en wetenschappers naar een mogelijk vaccin.

Opdrachten

1 Bekijk de verspreiding van het coronavirus wereldwijd door de John Hopkins University op de site van het RIVM. Je ziet de gegevens van vandaag.
a In China is het grootste aantal ziektegevallen van COVID-19 gemeld. Hoeveel mensen zijn ziek (geweest) en hoeveel procent is overleden aan de ziekte?
b Bereken hoeveel procent van de Nederlanders aan de ziekte is overleden.
c Licht mogelijke verschillen toe.

2 Om een vaccin te ontwikkelen gebruiken onderzoekers twee methoden. Bekijk de video In de race voor het vaccin tegen corona: zo gaat dat van NU.nl. Welke twee methoden zijn er?

3 Het injecteren van synthetisch DNA lijkt een vreemde ‘oplossing’. Dat gebeurt ook niet. In de praktijk brengen de onderzoekers het DNA in witte bloedcellen, die vervolgens antistoffen maken.
a Beredeneer welke code dit synthetisch DNA bevat, voor de antistof of voor een viruseiwit.
b Leg uit dat het injecteren van synthetisch DNA minder risico’s met zich meebrengt dan het injecteren van een verzwakt virus.

4 Een vaccin tegen het coronavirus laat op zich wachten. Vind je de maatregelen en adviezen om de verspreiding van het virus tegen te gaan (gebieden afsluiten, grote evenementen af lasten, mondkapjes gebruiken, mensen geen hand meer geven, enz.) voldoende, vind je dat er meer moet gebeuren of dat we het virus maar moeten laten ‘uitwaaien’?

 

Bronnen

John Hopkins University via RIVM : Coronavirus COVID-19 Global Cases
NU.nl: In de race voor het vaccin tegen corona: zo gaat dat

 

Meer weten?

NOS: De wereld en de race tegen het coronavirus
The Wall Street Journal: How Scientists Are Trying to Develop a Coronavirus Vaccine
Scientific Animations: Coronavirus outbreak (covid 19) explained through 3D Medical Animation

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 5 havo H12 Gezondheid en 6 vwo H21 Afweer (3e editie 5 vwo H12).