NU Actueel

De kunst van goed Googelen

  • Lesopener
  • 15 oktober 2021
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw

Goed Googelen is best een kunst en een handige vaardigheid. Gelukkig kun je dat gewoon oefenen. Onderzoek in tweetallen, door middel van handig Googelen, of de volgende taalweetjes feit of fabel zijn. Is het een feit? Dan heb je natuurlijk betrouwbaar bewijs gevonden op internet!

  • Werk in tweetallen.
  • Zorg dat er ten minste één device met internet per tweetal beschikbaar is.

Spreek met je docent af of het een wedstrijd is en of de verdiepingsvragen ook gemaakt worden. De verdiepingsvragen zijn vragen die goed in de klas of in groepjes besproken kunnen worden.

1 FEIT of FABEL: Het langste Nederlandse woord heeft 50 letters.
1b Verdiepingsvraag: Welke twee betrouwbare bronnen kun je hierover vinden? En welke vind jij dan het meest betrouwbaar?
2 FEIT of FABEL: Er zijn ontzettend veel literaire prijzen te winnen als schrijver in het Nederlandse taalgebied. Opvallend genoeg is een flink aantal van die prijzen vernoemd naar dieren. Je kunt onder andere prijzen winnen die vernoemd zijn naar de volgende dieren: een aap, een konijn, een ezel en een gazelle.
3 FEIT of FABEL: In studiejaar 2020/2021 studeerden er minder studenten Nederlands aan een universiteit dan 10 jaar eerder. In 2010/2011 studeerden er een keer zoveel studenten Nederlands in Nederland.
4 FEIT of FABEL: Je bent natuurlijk pas echt onsterfelijk als je naam verbonden wordt met een begrip of woord in De Dikke van Dale. Het is Johan Cruijf, Sonja Bakker en koningin Maxima gelukt.
4b Verdiepingsvraag: Heb je bronnen gevonden die betrouwbaarder zijn dan de gewone ouderwetse papieren Dikke van Dale? Waarom vind je dat wel/niet?
5 FEIT of FABEL: Vondel is één van de beroemdste dichters uit onze vaderlandse literatuurgeschiedenis. Er zijn onder andere Vondelstraten te vinden in: Doetinchem, Waalwijk, Nijverdal, Amsterdam, Hengelo, Steenwijk, Den Haag en Leeuwarden.
6 FEIT of FABEL: Boekverfilmingen: ze zijn natuurlijk altijd minder goed dan het boek zelf. Toch hebben maar liefst twee Nederlandse boekverfilmingen ooit een Oscar gewonnen.
7 FEIT of FABEL: De schrijver van het succesvolle debuut ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ draagt op diens Instagram een voetbalshirt van het Nederlands elftal.
7b Verdiepingsvraag: Instagram is een sociaal medium. Is dat betrouwbaar? In welke gevallen wel of niet?
8 FEIT of FABEL: Het vaartuig dat we gebruiken als ezelsbruggetje bij spelling, is zeewaardig.

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website