NU Actueel

Covid en lekkende bloedvaten

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De ernstige klachten van coronapatiënten ontstaan vaak door het vele vocht in de longblaasjes. De ademhaling is zwaar en de patiënten krijgen te weinig zuurstof binnen. Artsen van het Radboud Medische Centrum in Nijmegen denken dat de oorzaak ligt in de haarvaten rond de longen. Deze raken door de virusinfectie beschadigd, waardoor bloedplasma uit het bloed in de longblaasjes lekt.

 

Opdrachten

Bekijk de video ‘Glycocalyx Structure and Function Explained’ (0-1’30”) en lees het artikel ‘Onderzoekers Radboudumc publiceren nieuwe inzichten Covid19’.
Angiotensine is nauw betrokken bij de het regelen van de bloeddruk (Binas 85D). Deze stof zorgt voor vaatvernauwing waardoor de bloeddruk stijgt.
Voor het maken van het actieve angiotensine II uit angiotensine I is het enzym ACE2 (angiotensine converterend enzym) nodig. Dit eiwit bevindt zich in veel organen van het lichaam, waaronder de longen en nieren. ACE2 is een receptor in het celmembraan.
a   Bekijk de afbeelding van ‘What is the ACE2 receptor, how is it connected to coronavirus and why might it be key to treating COVID-19? The experts explain’.

Leg uit hoe coronavirussen de cellen binnenkomen.
b   Licht toe dat na de opname van het virus minder functionele ACE2 eiwitten in de bloedbaan overblijven. Neem aan dat de opname van het coronavirus net zo verloopt als de opname van het hiv, zoals beschreven in Binas 77C.
c   Bradykinine is een eiwit dat de bloedvaten stimuleert tot afgifte van NO (stikstofmonoxide), dat bloedvatverwijding stimuleert. Bij een ‘gewone’ ontsteking is dit functioneel. Licht dit toe.
d   Verklaar met behulp van vraag c de klachten van Covid19-patiënten.

Er zijn mogelijk andere factoren die de bloedvaten ‘lek’ maken.
2   Lees het artikel ‘Suikerschaar speelt een rol bij nier- en longlekkage Covid19-patiënten’.
a   Welke laag moleculen bekleedt de binnenkant van al je bloedvaten?
b   Hoe verandert de structuur van deze laag bij ontstekingen?
c   Onder ‘normale‘ omstandigheden is het zinvol voor je lichaam om op de plaats van een ontsteking de glycocalyx kapot te knippen. Witte bloedcellen kunnen nu gemakkelijker uit de bloedvaten kruipen en in het omliggende weefsel ziekteverwekkers doden. Ook kan je lichaam vanuit deze plaatsen nieuwe bloedvaten laten groeien: angiogenese. Zo kan er meer bloed naar de ontsteking. Angiogenese speelt ook een rol bij kanker. De tumor krijgt door de extra bloedvaten meer bloed en kan goed groeien. Heparine gaat dit proces tegen en is daardoor een middel dat artsen soms inzetten bij kanker.
Bekijk de afbeelding bij het artikel. Leg uit dat heparine ook bij Covid kan helpen.

 

Oudere mensen met een hoge bloeddruk krijgen vaak ACE-remmers. Licht toe dat vooral deze ouderen erg getroffen waren door Covid19.

 

Bronnen

Radboudumc: ‘Onderzoekers Radboudumc publiceren nieuwe inzichten Covid19’
Radboudumc: ‘Suikerschaar speelt een rol bij nier- en longlekkage Covid19-patiënten’
Microvascular Health Solutions ‘Glycocalyx Structure and Function Explained’
The Conversation: ‘What is the ACE2 receptor, how is it connected to coronavirus and why might it be key to treating COVID-19? The experts explain’

 

Meer weten?

International Journal of Infectious Diseases: ‘Hypertension prevalence in human coronavirus disease: the role of ACE system in infection spread and severit’
Klinische Immunologie: ‘Bradykinine; een schakel tussen allergie en ontsteking‘
Doctor Klioze: ‘COVID and the ACE-2 surface protein’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 5 vwo H9 Bloedsomloop.