NU Actueel

Conflict Kashmir escaleert

  • 4 maart 2019
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Het Pakistaanse leger zegt dat het twee Indiase gevechtsvliegtuigen uit de lucht heeft geschoten boven het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir. Een van de toestellen kwam in het Pakistaanse deel neer, het andere in het Indiase deel. India zegt op zijn beurt dat het een vliegtuig van de Pakistanen uit de lucht heeft geschoten. Dat is niet bevestigd door Pakistan.

Pakistan heeft vanwege de beschietingen zijn volledige luchtruim afgesloten; zowel voor alle commerciële vluchten als voor transportvluchten. De afsluiting heeft gevolgen voor internationale vluchten. Zo moeten vluchten van KLM voorlopig om Pakistan heen vliegen, zegt een woordvoerder. India heeft een deel van het luchtruim afgesloten. Volgens landelijke media daar vliegt ’s lands grootste vliegmaatschappij Air India voorlopig niet boven Pakistan.

De spanningen tussen de landen zijn door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd flink opgelopen. Inzet is de betwiste grensregio Kashmir. Beide landen claimen het hele gebied, waar voornamelijk moslims wonen.
Toen de Britten hun kolonie eind jaren 1940 verlieten, werd Kashmir verdeeld tussen het islamitische Pakistan en het hindoeïstische India. Maar beide landen eisen het hele gebied en hebben er drie oorlogen over gevoerd, ook in 1999, toen beide landen al kernwapens hadden. Klik hier voor een kaart van de NOS over dit gebied.

In Indiaas Kashmir is een meerderheid van de bevolking islamitisch. Daar zijn al duizenden doden gevallen in de strijd voor zelfbeschikking of aansluiting bij Pakistan. India beschuldigt Pakistan ervan separatisten en terroristen in dat gebied te steunen.

Bron: www.nos.nl

 

Opdrachten 

Bekijk het filmpje en lees de tekst. Bekijk ook de kaartjes uit de aardrijkskundeboeken van buiteNLand bij opdracht 2 en 3 goed.

1a Waar ligt dit conflictgebied en wat voor landschappen komen er voor?
b Pakistan en India waren één grote kolonie van Groot-Brittannië. Hoe heette deze kolonie?
b Waarom is deze kolonie eind jaren 1940 in twee landen verdeeld?
c Welke gevolgen had dit voor de inwoners van de oude kolonie?

2a Welke drie landen hebben nu een deel van Kashmir in bezit?
b Waarom hebben India en Pakistan veel belang bij Kashmir?
c Waarom is het misschien wel logisch dat Pakistan de meeste rechten op Kashmir heeft?
d  Vergelijk de cultuurgebiedenkaart met de informatie uit het filmpje en de tekst. Wat klopt er eigenlijk niet in deze kaart?

3a Waarom vliegt de KLM niet meer met vliegtuigen boven het luchtruim van Pakistan?
b Welke les hebben de vliegtuigmaatschappijen geleerd sinds de ramp met de MH17 van 2014?
c Vergelijk het conflict in Kashmir met dat in het oosten van Oekraïne: wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website