NU Actueel

Concentratiekamp Auschwitz werd 75 jaar geleden bevrijd

 • 6 januari 2020
 • Niveau: Bovenbouw
 • Bron: NOS.nl
 - NU Actueel Video bekijken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende concentratiekampen: werkkampen, doorvoerkampen en vernietigingskampen. Westerbork was een doorvoerkamp. Van daaruit werden mensen naar vernietigingskampen vervoerd. In vernietigingskamp Auschwitz meer dan een miljoen mensen vermoord. Toen dit kamp deze maand 75 jaar geleden bevrijd werd, waren daar nog 5500 mensen in leven. Eigenlijk meer dood dan levend. Ook andere kampen werden bevrijd en de oorlog werd beëindigd. Na de oorlog trokken honderdduizenden mensen naar Palestina. Daaronder waren duizenden Nederlanders.

 Opdrachten:

 1. Bekijk de filmbeelden van Westerbork en Auschwitz hierboven. Wie werden in de Tweede Wereldoorlog opgesloten in concentratiekampen? En waarom?
 2. Gebruik de informatie hieronder. Noteer de naam van 5 kampen in jouw omgeving (Nederland). Zet achter de plaatsnaam welk type kamp het was.
  Zoek van elk van de 5 kampen uit waarvoor die voor en na de oorlog gebruikt zijn.
 3. Welke vernietigingskampen waren er in Europa. In welke landen waren deze kampen? Bedenk waarom de kampen daar waren.
 4. Auschwitz werd in januari 75 jaar geleden bevrijd. Waarom is het belangrijk om dit te herdenken?
 5. Bekijk het filmpje op NOS.nl. Leg uit waarom veel joden na de oorlog naar Palestina gingen.
 6. Bespreek samen: De komst van de joden in Palestina heeft voor allerlei conflicten gezorgd die tot op heden spelen. Bedenk een manier om deze conflicten op te lossen. Leg je antwoord uit.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze geschiedenismethode Geschiedeniswerkplaats?

Naar website