NU Actueel

Chips is scheikunde

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Snoep verstandig: eet vooral geen chips. Zo jammer dit, want ze zijn zo lekker. Gezond zullen ze nooit worden, maar wetenschappers hebben wel een manier gevonden om ze iets minder ongezond te maken.  

Lees hier het artikel.

Opdrachten

1. a. Haal uit de tekst welke ongezonde stof er wordt genoemd. 

    b. Geef de molecuulformule van deze stof

    c. Bereken het massapercentage waterstof in deze stof.

    d. Bij welk proces (genoemd in de tekst) ontstaat deze stof?

    e. Dit proces wordt als volgt omschreven. ‘Verhit suiker tot 170 °C. Als de suiker smelt en deze temperatuur benadert, breken de moleculen in verschillende componenten uiteen. Er ontstaat een bruine kleur, de karamel gaat iets bruisen en het gaat ook anders ruiken.’ 

        ->Wat  voor reactie is dit? 

2. Zetmeel is een polymeer, net als cellulose. Ze zijn allebei opgebouwd uit dezelfde monomeer. Welke stof is dat

3. a. Lucht bevat 21% zuurstof. In een zak chips van 250 g past 0,5 L lucht. Bereken hoeveel mL zuurstof dat is.  

    b. Lucht wordt altijd vervangen door stikstof. In een zak chips zit dus geen zuurstof, maar stikstof. Hoeveel zou de stikstof wegen als er 0,5 L in de zak wordt gedaan? Je mag BINAS/internet gebruiken.

4. Bespreek in groepjes van drie leerlingen drie scheikundige manieren om chips minder ongezond te maken.  

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal