Ruben Terlou neemt de kijker de komende weken mee naar Cambodja, Kenia, Madagaskar en Servië.
De Europeanen en de Amerikanen hebben volkeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika het christendom, de Engelse en Spaanse taal, Coca-Cola, McDonald’s, Dallas, de bh en de stropdas opgelegd. Doen de Chinezen nu net zoiets?
De Chinezen buiten de lokale bevolking uit, ze dringen ze ook de Chinese taal en cultuur op. En er zijn verwoestende effecten op het milieu. Dat kun je zien in de Cambodjaanse haven- en toeristenstad Sihanoukville, ooit een paradijs voor backpackers. De stad heet nu in het Chinees Xi Gang. Het wordt in hoog tempo volgebouwd met betonnen constructies. Deze stad is nu overspoeld door Chinezen die allemaal dromen van onmetelijke rijkdom. Dat zijn ook de Chinese bouwvakkers die vier keer zo hard zouden werken als de Cambodjanen zelf. Het zijn de Chinese middenstanders die hun spullen in Chinese karakters aanprijzen in plaats van in de Cambodjaanse taal Khmer.
De Chinezen hebben veel geld gestopt in nieuwe wegen, spoorlijnen, fabrieken en landbouwgronden. Dat was goed voor de economie. Zo vulden de Chinezen het gat dat ontstond toen westerse landen minder ontwikkelingssteun gaven.
De Chinezen zijn de nieuwe wereldveroveraars. De opbrengsten van de enorme handelsoverschotten in China worden gebruikt voor overnames van buitenlandse bedrijven wereldwijd, mijnen en agrarisch land. President Xi kondigde in 2013 de Nieuwe Zijderoute aan. Doordoor is de angst voor de Chinese export- en investeringswoede enorm toegenomen.
Volkskrant 8 januari 2021, bewerkt
Meer informatie over de serie De wereld van de Chinezen vind je hier.
Opdrachten
1 Lees de tekst en bekijk de trailer. Bekijk de kaart over Zuidoost-Azië uit de Grote Bosatlas.
a Wat is de hoofdstad van Cambodja?
b Welke landen grenzen aan Cambodja?
c Waarom kiezen de Chinezen juist voor de stad Sihanoukville en niet voor Prey Wing dat dicht bij de hoofdstad ligt?
d Sihanoukville wordt in hoog tempo volgebouwd met betonnen constructies. Hoe kun je met Google Maps en Streetview bewijzen dat dit klopt?
e Met welke begrip kun je de eerste alinea van de tekst samenvatten?
2 Bekijk de kaart uit de Grote Bosatlas over de Chinese investeringen en handel.
a Bekijk de verschillende cirkelgrafieken. In welke sector investeert China het meest?
b China wordt door veel landen gezien als de nieuwe kolonisator van de wereld. Leg uit waarom China zo geïnteresseerd is in landen buiten China.
c Geef argumenten waarom veel landen steeds vaker kiezen om met China samen te werken en minder met de EU?
3 Bekijk de kaarten over de Zijderoutes die door de Grote Bosatlas speciaal voor NUActueel zijn gemaakt.
a Welk werelddeel was de belangrijkste handelspartner voor China tot circa 1500?
b Wat is het verschil tussen de Oude en de Nieuwe Zijderoute?
c De zuidelijke Maritieme Zijderoute is voor China belangrijk. Niet voor niets investeerde China vorig jaar 600 miljoen euro iin de Grieks haven Piraeus. Leg uit waarom deze haven zo belangrijk is.
d Niet alleen in Cambodja maar ook in Italië vind je steden zoals Sihanoukville. Google maar eens “Prato + Chinezen” Hoeveel Chinese kledingbedrijven zitten er in deze stad?
e Tik nu “prato chinese factories” in en kijk onder afbeeldingen en leg de volgende uitspraak uit:” Made in Italy? Who are we kidding?”
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 4havo/4vwo, hoofdstuk 1 Wereld, Wereldbeeld, in deel 5havo/5vwo, hoofdstuk 1 Wereld, Globalisering en in deel 6vwo, hoofdstuk 4 Herhaling, Wereld.