NU Actueel

Beton in Nederlandse stormvloedkeringen komt goed uit de test

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) onderzocht de kwaliteit van de Nederlandse stormvloedkeringen. Dit deden zij door onder meer te kijken naar de kwaliteit van beton. Deze blijkt in top-staat. Gelukkig maar, want het materiaal moet honderd jaar meegaan.

Lees in het artikel hoe TNO het beton onderzocht.   

Opdrachten 

1. Welke twee mechanismen zorgen ervoor dat de kwaliteit van het beton verminderd? Welke moleculen zijn hierbij betrokken?  

TNO bepaalde de hoeveelheid chloride met een titratie. Hiervoor boorden ze kernen uit het beton. Deze sneden ze in plakken en verpulverden ze tot poeder. 
Beton heeft een dichtheid van 2,4 gram/cm3 

2. Wat is de massa in gram van 1 snee (dikte 7,5 mm) verpulverd beton? 

Deze titratie zou gedaan kunnen zijn met een zilvernitraatoplossing. De indicator is hierbij kaliumchromaat (K2CrO4). Tijdens deze titratie ontstaat er steeds een neerslag. Wanneer deze neerslag rood kleurt, is het omslagpunt bereikt.  

3. Welke neerslag ontstaat wanneer de chloride-ionen uit het beton met zilvernitraat reageren? Geef de reactievergelijking van deze neerslagreactie.  

4. Welke neerslag ontstaat wanneer alle chloride-ionen hebben gereageerd en het zilvernitraat met de indicator reageert? Geef de reactievergelijking van deze neerslagreactie.  

De grenswaarde voor chloride in beton ligt op 0,07 massaprocent. Een uitslag van een titratie kan bijvoorbeeld zijn: 12 ml toegevoegd AgNO3-oplossing (0,05 M) tot het omslagpunt. Ga uit van de verpulverde snee beton uit vraag 1.  

5. Is in deze voorbeeld-titratie het beton kwalitatief in orde? Onderbouw je antwoord met een berekening. 

6. Zou je zelf voor TNO soortgelijke onderzoeken willen uitvoeren? Geef met drie argumenten uit ons vakgebied aan waarom wel of niet. 

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal