AI is een waterslurper
- 25 maart 2024
- Niveau: Vmbo bovenbouw
- Bron: NOS
Voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zijn meer en grotere datacentra nodig. Kan de wereld dat wel aan? Datacentra zijn namelijk grote stroomvreters en waterslurpers. Er is koelwater nodig voor de elektriciteitscentrales die de stroom leveren. Daarnaast is er het eigen koelwater dat de hitte van de gigantische, permanent draaiende servers moet afvoeren. Het grootste deel van dit water stroomt vervuild terug en een kleiner deel verdampt.
Google en Microsoft willen hun watergebruik verminderen. De waterconsumptie van deze bedrijven is namelijk sterk toegenomen. Boosdoener is de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), die een gigantische rekencapaciteit van computers vraagt. AI heeft in 2027 4,2 tot 6,6 miljard kubieke meter water nodig. Dat is vier tot zes keer de jaarlijkse hoeveelheid van een land als Denemarken.
Hoogleraar Bierkens vindt dat je het watergebruik van AI niet moet overschatten. “Zes kubieke kilometer is niet niks. Vergeleken met de 4.000 kubieke kilometer die de mensheid mondiaal gebruikt, waarvan twee derde voor irrigatie, ook weer niet zo veel.”
Het doel van Microsoft is: “We willen netto waterpositief zijn. Dat betekent dat we het waterverbruik gaan verminderen en meer water gaan aanvullen dan we gebruiken. Ook geven we mensen over de hele wereld toegang tot water en sanitaire voorzieningen. En we gaan nieuwe ideeën stimuleren.” Een project in Nederland om van rioolwater drinkwater te maken sluit daar goed op aan.
Bron: NRC NOS, bewerkt
Opdrachten bovenbouw VMBO
1 Bekijk de video en beantwoord de vragen.
a Volgens het filmpje dreigt er een tekort aan drinkwater. Welke drie oorzaken worden hiervoor genoemd?
b Het gereinigde rioolwater kan als extra bron worden gebruikt voor de drinkwaterbereiding. Waar komt het water voor onze drinkwaterbereiding vandaan?
c Wanneer de kwaliteit van het gereinigde rioolwater niet voldoende is, kan het niet als drinkwater worden gebruikt. Bedenk nu waarvoor het water dan wel geschikt zou kunnen zijn.
2 Lees nu het artikel.
a Datacenters zijn zowel direct als indirect grote waterslurpers. Leg deze uitspraak uit.
b Waardoor is de waterconsumptie van Google en Microsoft de laatste jaren sterk toegenomen?
c Microsoft wil ‘netto waterpositief’ worden. Wat wordt hiermee bedoeld?
d Waarom sluit het Nederlandse project over rioolwater goed aan bij het doel van Microsoft?
3 Gebruik de Grote Bosatlas.
a Gebruik GB251B. Tussen welke werelddelen vind je de belangrijkste dataverbindingen?
b Waarom is het logisch dat je de belangrijkste technische centra (datacentra) ook in deze werelddelen vindt?
c Vergelijk GB251B met GB245E. Wat is de relatie tussen de informatie in GB251B en de informatie in GB245E? Welke verklaring kun je voor deze relatie geven?
4 Klik hier om de locaties van de datacenters in Nederland te bekijken.
a Bekijk de StreetView-opname van Agriport in Noord-Holland. Waaraan kun je zien dat dit datacentrum van Microsoft een stroomvreter is?
b Bekijk in Google Maps de locatie van het datacentrum van Google in Groningen.
Geef twee argumenten waarom deze locatie meer geschikt is voor een datacentrum dan Agriport in Noord-Holland.
c De opkomst van AI past niet in het streven naar duurzame energie, maar kan tegelijkertijd ook een oplossing zijn. Leg deze uitspraak uit.
5 Bonusopdracht
Wat vindt AI, bijvoorbeeld ChatGPT, zelf de beste oplossing voor de waterslurpende datacentra?
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 3 Hoofdstuk 2 Bronnen van energie en deel 4 Hoofdstuk 3 Water
De volgende NU Actueel verschijnt uiterlijk op dinsdag 9 april 2024.