Aardbeving met kracht van 2,3
- 19 september 2022
- Niveau: Havo/vwo bovenbouw
- Bron: NOS
Bewoners van het Groningse Uithuizen zijn in de nacht van 9 september wakker geschud door een aardbeving met een kracht van 2,3. “Door de slappe grond in het gebied zal de beving flink gevoeld zijn door omwonenden en voor schade hebben gezorgd”, zegt de toezichthouder op de delfstoffen- en energiewinning in Nederland.
Dat was er weer een!
Inwoners schrokken om 02.39 uur van een harde dreun en dat alles in huis begon te trillen. Janny Hofman: “Ik zat op kantoor in Uithuizermeeden en het was alsof er een vrachtwagen aankwam. Mijn collega vroeg wat het was, dus ik zei: ‘dat was er weer een. Een aardbeving’. Het is natuurlijk verschrikkelijk, al die aardbevingen. Het gaat maar door.”
Bij Uithuizen was op 19 augustus al een beving met een kracht van 1,9 en op 28 augustus een beving met een kracht van 1,3. De aardbeving in Uithuizen is voor staatssecretaris Vijlbrief de bevestiging “dat we zo snel mogelijk het Gronings gasveld dicht moeten gooien”. Hij praat met de andere EU-lidstaten over maatregelen om de energiecrisis te lijf te gaan. Daarbij wordt regelmatig door andere EU-lidstaten gewezen op het gasveld in Groningen, nu er steeds minder gas uit Rusland komt. Vijlbrief zegt de jongste aardbeving te gebruiken als tegenargument als er over Groningen gesproken gaat worden.
“Het is echt onveilig. Gas uit Groningen is echt het laatste redmiddel. Dus als we in de winter in de kou zouden komen, of onze buurlanden, dan kunnen we over Groningen praten”, zegt Vijlbrief vooraf aan het overleg. “In andere gevallen niet.”
Bron: NOS, bewerkt
Opdrachten
1 Lees de tekst en bekijk het filmpje.
a De aardbeving had een kracht van 2.3 volgens de titel van het artikel. Aardbevingen kun je meten met de schaal van Mercalli en de schaal van Richter. Beschrijf het verschil tussen beide manieren. Welke schaal wordt in het artikel gebruikt?
b De slappe grond heeft ervoor gezorgd dat de aardbeving goed te voelen was. Welke grondsoort ligt er in grote delen van Groningen?
c Niet iedere inwoner van het getroffen gebied heeft de beving gevoeld. Geef hiervoor twee mogelijke oorzaken uit het artikel.
2 Bekijk de kaart over aardbevingen in Groningen.
a De oorzaak van de aardbeving is de aardgaswinning in Groningen. Welke drie redenen noemt het filmpje waarom juist de winning van het gas in Groningen zo populair is?
b De regering wil de aardgaswinning in 2023 stoppen. Beredeneer dat juist nu de gaskraan mogelijk weer verder open wordt gezet.
c Een ander gevolg van de gaswinning is het dalen van de bodem in grote delen van de provincie Groningen. Verklaar dit. Gebruik een oorzaak-gevolg relatie in je uitleg.
d Welk ander deel van Nederland heeft ook te maken met bodemdaling en wat is in dat gebied de oorzaak ervan?
3 Bekijk het kaartje.
a Wat is een goede alternatieve locatie voor de winning van aardgas en verklaar je keuze.
b Er moet een energietransitie komen. Wat wordt hiermee bedoeld en noem een aantal voorbeelden van energiebronnen hierin betrokken?
c Bekijk dit filmpje. Volgens sommigen versnelt de oorlog in Oekraïne de energietransitie. Volgens anderen wordt de energietransitie er juist door vertraagd. Geef voor beide meningen een paar argumenten.
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar websiteMeer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 5 HAVO, Aarde – endogene en exogene processen en in deel 5 VWO, Aarde – endogene en exogene processen.
De volgende NU Actueel wordt gepubliceerd op dinsdag 4 oktober.