NU Actueel

Aardbeving Marokko

 - NU Actueel Video bekijken

In Marokko is het dodental als gevolg van de aardbeving opgelopen tot bijna 3000. Dat aantal zal de komende tijd nog stijgen. Reddingswerkers hebben veel moeite om verschillende zwaar getroffen afgelegen gebieden te bereiken.
De aardbeving in Marokko had een kracht van 6,8 op de Schaal van Richter en vond plaats op 75 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. Op 26 kilometer diepte scheurde een stuk gesteente over een lengte van zo’n 30 kilometer los. Het schoof een centimeter of 30 over een ander stuk gesteente heen. Dat was genoeg om een enorme schokgolf door de aardkorst te sturen.

Zware aardbevingen komen niet vaak voor in deze regio, wel verder noordelijk. Tussen Spanje en Marokko, onder de Middellandse Zee, zit namelijk een grens van twee grote platen. Het getroffen gebied ligt op de Afrikaanse plaat die richting Spanje beweegt, met zo’n 3 tot 4 millimeter per jaar. En net als bij het verschuiven van een tafelkleed kan er ergens verderop een vouw ontstaat. Het epicentrum lag tussen de steden Marrakesh en Agadir, ruim 500 kilometer van de plaatgrens.

De schokgolf kwam hard aan, vooral in Marrakech. Die stad ligt in een bekken en de grond onder Marrakech is slap. Daardoor wordt alles meer geschud. Vergelijk het met golven die meer uitslag geven aan een touw dan aan een ijzeren staaf. Wat ook meespeelt is dat de bouwstijl is er bijzonder slecht is. Aardwetenschapper Rob Govers zegt hierover: ‘Niet zo gek in een gebied waar dit soort aardbevingen weinig voorkomen. Het verklaart denk ik voor een deel het grote aantal slachtoffers dat valt te betreuren.’

Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Marokkaanse vlag zal de komende dagen halfstok worden gehangen.

Bron: NOS, de Volkskrant, bewerkt

 

Opdrachten 

1 Lees de tekst en bekijk het filmpje.
a Welke kracht had de aardbeving volgens het artikel? Vergeet de eenheid niet.
b Het aantal slachtoffers zal de komende dagen nog oplopen. Welke belangrijke reden geeft het artikel hiervoor?
c De aardbeving vond plaats om 23.00u plaatselijke tijd. Geef met een voorbeeld aan dat het tijdstip van een aardbeving ook invloed heeft op het aantal slachtoffers?
d Bekijk het seismogram van het KNMI. Hoe kun je zien dat de aardbeving ook in Nederland meetbaar was?

buiteNLand, 5e ed, 1kgt, hoofdstuk 1.

2 Bekijk ook de kaart over de aardplaten in de wereld.
a Vergelijk de spreiding van de aardbevingen op aarde met het epicentrum van de aardbeving in Marokko? Wat valt je op?
b Welke plaatbeweging veroorzaakt de meeste aardbevingen in Marokko? Geef de officiële aardrijkskundige term.
c De aardbeving in Marokko vond echter plaats op de Afrikaanse plaat en niet bij de rand ervan. Welke verklaring wordt er gegeven voor deze aardbeving?
d IJsland en Marokko liggen beide bij een plaatgrens. Beredeneer dat de aardbevingen op IJsland lichter zijn dan die in Marokko.
e Waarom is er door deze aardbeving geen tsunami ontstaan? Gebruik een oorzaak-gevolg relatie in je uitleg.

3 Bij de volgende opdrachten heb je de Grote Bosatlas, 56e editie, kaartblad 170 en 171 nodig.
a De plaats Asni van de video ligt er ten zuiden van de Hoge Atlas. Dat is een plooiingsgebergte. Leg in 2 stappen uit hoe een plooiingsgebergte ontstaat.
b Welke sociaal-geografische verklaring voor wordt er in het artikel gegeven voor het instorten van de vele huizen in deze plaats? Bekijk ook de foto van een dorpje in de buurt.
c Hoe kun je zien dat Marrakech in een bekken (met een slappe bodem) ligt?
d Welke gevolgen heeft dat voor de schade aan de gebouwen in de stad?
e Gebruik GB 171F en G. Zoek op kaart GB 171G het plein ‘Place Djemaa el Fna’ en de straat ‘Avanue Mohammed V’ op. Bij welke van beide plekken zal de schade groter zijn? Verklaar je keuze.
f Om het aantal slachtoffers te beperken kan de overheid voorlichting geven aan bewoners over hoe te reageren bij een aardbeving. Welk geografisch begrip hoort bij het voorbereiden van de bevolking op rampen om zo slachtoffers te voorkomen?

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 5 HAVO, Aarde – endogene en exogene processen en in deel 5 VWO, Aarde – endogene en exogene processen

De volgende NU Actueel verschijnt uiterlijk op dinsdag 3 oktober 2023.