Aardbeving en tsunami verwoesten Sulawesi
- 1 oktober 2018
- Niveau: Havo/vwo bovenbouw
- Bron: Volkskrant
Duizenden mensen zijn mogelijk omgekomen als gevolg van de aardbevingen en de tsunami die vrijdag het Indonesische eiland Sulawesi hebben getroffen. De beving met een kracht van 7.4 was al genoeg om een ramp genoemd te worden. De tsunami die daar overheen kwam heeft waarschijnlijk veel meer slachtoffers gemaakt dan de beving.
Meteen na de aardbeving had de meteorologische dienst een tsunami-waarschuwing doen uitgaan. Duizenden mensen vluchtten weg naar hoger gelegen plekken. Gewaarschuwd werd voor een tsunami met een hoogte van tussen de 0,5 en 3 meter, maar nog geen uur later trok de meteorologische dienst die waarschuwing in.
De tsunami kwam toch, en was zelfs 6 meter hoog. Een muur van water spoelde alle eethuisjes en tal van huisjes in de buurt van het strand weg, met iedereen die zich daar ondanks de waarschuwing nog in bevond. Het water drong diep de stad Palu binnen, die tussen de bergen en de zee is ingeklemd. Toen de zee zich terugtrok waren de straten en buurten gevuld met modder en puin. Wegen waren weggespoeld en de beroemde gele brug van Palu was door het water op zijn kant geduwd en lag hopeloos verwrongen tussen de twee oevers die zij verbond.
Opdrachten
Lees de tekst, bekijk de afbeelding en de filmpjes.
- Filmpje van Nieuwsuur over de tsunami
- Filmpje over het ontstaan van een tsunami
- Filmpje over het voorspellen van een tsunami
1 Zoek in GB55 kaart 160B of in GB54 kaart 156 op.
a Welke platen hebben de aardbeving en de tsunami in Sulawesi veroorzaakt?
b In welke richting bewegen deze platen?
c Wat voor soort plaatbewegingen komen er in dit gebied voor?
2
a Leg in stappen uit hoe een tsunami ontstaat
b De aardbeving wordt gemeten met de Schaal van Richter. Er vindt een beving op de schaal van Richter van 3 plaats en een beving op de schaal van Richter van 6. Is de laatste nu twee keer zo sterk als de eerste? Leg je antwoord uit.
3
a Leg uit waarom er juist zoveel slachtoffers in de stad Palu zijn gevallen.
b Geologen kunnen redelijk voorspellen of er ergens een aardbeving komt. De kans op een aardbeving op Sulawesi is groot. Leg uit waarom zo’n voorspelling niet nauwkeuriger kan, zodat de bevolking tijdig geëvacueerd kan worden.
c Op welke manieren kunnen mensen zich tegen deze vormen van natuurgeweld beschermen?
d Welk geografisch begrip is op de vorige vraag van toepassing?
e De overheid faalde door onder andere de tsunamiwaarschuwing in te trekken. Bekijk het filmpje over het Dart tsunamiwaarschuwingssysteem. Leg uit hoe dit systeem werkt en waarom de overheid van Indonesië slechts over één station beschikt in vergelijking tot de VS en Australië.
Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar website