Scheten, iedereen laat ze vliegen!
- Het lichaam, Voeding
- 1 juni 2020
- Niveau: Havo/vwo onderbouw/Vmbo bovenbouw
- Bron: Quest
12 tot 25 scheten laat jij per dag, tenminste als je een gemiddelde Nederlander bent. Schaam je je ervoor? Niet doen dus, iedereen laat ongeveer hetzelfde aantal scheetjes per dag. Wel stinken de scheten van de ene persoon meer dan die van een ander….. Dat heeft te maken met het voedsel dat je eet. We eten voornamelijk stoffen uit de natuur afkomstig, koolwaterstoffen. Maar toch is er wel verschil tussen de voedingsstoffen. Eet je bijvoorbeeld in verhouding veel eiwitten of juist veel koolhydraten? Aan je scheten kun je dat ruiken.
Lees dit artikel uit de Quest.
Opdrachten
- In koolhydraten zitten grotendeels dezelfde atoomsoorten als in eiwitten. Zowel koolhydraten als eiwitten zijn koolwaterstoffen. Welke atoomsoorten komen in beide groepen veel voor?
- Eén atoomsoort komt niet voor in koolhydraten, maar wel in eiwitten. Deze atoomsoort reageert tot de stinkende stof, zoals bedoelt in tekstfragment 1. Welke atoomsoort is dat?
- De naam voor de stinkende stof, die in tekstfragment 3 wordt gebruikt, is niet de juiste, rationele naam.
Geef de juiste rationele naam en de formule van de betreffende stof. - In het artikel wordt ook een mooie functie van scheten aangehaald: de dodelijke scheet van een gaasvlieg.
Zoek uit waardoor deze scheet voor de gaasvlieg zo handig is. - Bedenk nog een ander dier waarvan een “stinkende afscheiding” een heel nuttige functie heeft. Geef ook dit nut.
- Maak met hulp van dit artikel een dieetadvies voor je “stinkende scheten latende klasgenoot”. Geef aan welke voedingsmiddelen hij/zijn beter minder kan eten. Geef ook een (chemische) uitleg bij je advies.
Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal
Bron: Quest
Bron afbeelding: Shutterstock