Je bent eigenlijk nooit klaar met Nederlands leren, want onze taal groeit iedere dag een beetje. Er komen voortdurend nieuwe woorden bij, volgens sommige deskundigen wel zestig per dag. De meeste van die nieuwe woorden worden maar een paar keer gebruikt en verdwijnen dan weer voor altijd. Maar er ontstaan ook wel een paar keer per week woorden die misschien ooit het woordenboek gaan halen.
Ton den Boon is de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Er is ook een Vlaamse hoofdredacteur: Ruud Hendrickx. De Dikke Van Dale is het belangrijkste woordenboek van onze taal. De hoofdredacteuren houden dus voortdurend in de gaten welke nieuwe woorden er verschijnen. Dat doen ze door heel precies te zoeken op internet, in kranten, tijdschriften en boeken. Ongeveer één keer in de tien jaar moet er namelijk een heel nieuwe versie van het woordenboek verschijnen en de website moet voortdurend worden aangepast.
Ton den Boon houdt ook een weblog bij waarin hij iedere dag opvallende nieuwe woorden signaleert. Dat zijn niet per se woorden die altijd in gebruik zullen blijven, maar die bijzonder zijn vanwege hun vorm of omdat ze iets zeggen over onze tijd.
Vragen
1 Hoe worden nieuwe woorden ook wel genoemd?
A homoniemen
B synoniemen
C neologismen
D palindromen
Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek het antwoord daarna in de klas.
2 Bekijk het weblog van Ton van den Boon. Kies twee woorden waarvan jij denkt dat ze misschien wel in gebruik zullen blijven. Licht per woord toe waarom je dat denkt.
Beantwoord vraag 3 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.
3 Lijkt het jou leuk werk om hoofdredacteur van de Dikke Van Dale te zijn? Licht je antwoord toe.
Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 66
Bron: TLPST nr. 66
Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?
Naar de website