NU Actueel

Ongerepte gebieden verdwijnen

  • 7 februari 2017
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: one world
 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Tussen 2010 en 2013 verdween 7,2% van de ongerepte natuur op de wereld. Met satellietfoto´s onderzochten onderzoekers de afname van ongerepte natuur op de wereld. Wat bleek: uitgestrekte aaneengesloten wouden en veengebieden worden steeds zeldzamer. Deze gebieden krimpen en verdwijnen door ontbossing, landbouw, bosbranden en mijnbouw.

Opdrachten

  1. Lees het artikel en bekijk figuur 1. Twee derde deel van de Europese oerbossen ligt in Roemenië. Waarom kun je dat op de wereldkaart van figuur 1 en GB 227 niet zien?
  2. Waarom komt illegale kap in landen als Roemenië, Congo en Brazilië meer voor dan in een land als Zweden? Betrek in je antwoord het begrip “soft-state”.
  3. In Brazilië in o.a. Mato Grosso mag niet ontbost worden direct langs rivieren. Geef met een oorzaak-gevolg redenatie aan waarom dit hier verboden is.
  4. Bekijk het filmpje over de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen kun je vergelijken met een ongerept natuurgebied. Alleen is het door mensen gemaakt. Het is een afgesloten natuurgebied waar dieren hun gang kunnen gaan. Het gevolg is dat er te veel herten, paarden en runderen rond lopen, die in de afgelopen week steeds minder voedsel kunnen vinden en met de hongerdood bedreigd worden. Wat vind jij hiervan? Wat voor oplossingen zijn er volgens jou mogelijk?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?
Naar website