NU Actueel

Maken we van Keti Koti een nationale feestdag?

 - NU Actueel Video bekijken

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Er kwamen op dat moment ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Suriname. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloosgesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het werk te blijven doen soms onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden. Om die reden erkent onder andere ook oud premier Rutte dat het op zijn plaats is om in 2023, 150 jaar na 1873, de afschaffing van de slavernij groots te herdenken.

Opdrachten:

Bekijk de informatie en filmpjes uit NPO-Kennis over Keti Koti

  1. Waarom is Keti Koti erg belangrijk voor veel Surinamers en Antilianen?
  2. Welke rol speelde Nederland in dit slavernijverleden?
  3. Bij Keti Koti gaat het niet alleen om de slachtoffers te eren, maar ook om mensen bewust te maken van de gevolgen van dit slavernijverleden. Dit werkt namelijk nog steeds door in onze vooroordelen en het racisme van nu. Geef hiervan meerdere voorbeelden.

Bekijk artikel / filmpjes: Ongelijke machtsrelaties tussen zwarte en witte mensen zijn niet ineens verdwenen. Die werken door tot in het heden. Nog steeds krijgen veel zwarte mensen te maken met vooroordelen en racisme.

4. Wat versta jij onder racisme?

Bekijk het artikel: Vijf jaar na George Floyd: de strijd tegen anti-zwart racisme gaat door

5. Wat is de Black Lives matterbeweging?

 Eigen mening:

6. Waarom is Keti Koti belangrijk voor alle Nederlanders?

7. Moet Keti Koti een nationale feestdag zijn? Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra filmpje: Hoe het Nederlandse slavernijverleden nog altijd doorwerkt (16 minuten)

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site