Pride Boedapest gaat gewoon door ondanks verbod Orban
- Sociaal-maatschappelijk, Vitaal burgerschap
- 28 juni 2025
- Bron: NOS / NOS-Stories

De Pride-mars in Boedapest, die door het Hongaarse parlement en de politie was verboden, is toch doorgegaan. Volgens het Amerikaanse persbureau AP waren er ruim 100.000 mensen op de been. De organisatie schat zelf dat er 180.000 tot 200.000 deelnemers waren.
De mars verliep relatief rustig. Ondanks het verbod greep de politie niet in. Wel waren er vlak na de start kleine groepen extreemrechtse tegendemonstranten die de optocht probeerden te verstoren. De politie hield hen weg van de mars.
“Premier Orbán had alles op alles gezet om de Pride-mars niet door te laten gaan, en dacht dat het verbod zou werken. Juist daardoor werd het een van de grootste antiregeringsprotesten ooit in Hongarije.
Een belangrijke oppositieleider noemt de poging van de regering om de mars te verbieden dan ook een eigen doelpunt. De manifestatie laat tegenstanders van Orbán zien dat de premier ondanks al zijn antidemocratische beleid niet almachtig is.
Wel waren er camera’s geplaatst, en de politie zou de beelden van de mars kunnen gebruiken om met gezichtsherkenning alsnog boetes uit te delen aan deelnemers. Al is het met zo’n gigantische opkomst zeer de vraag of die boetes daadwerkelijk worden uitgedeeld.”
Het verbod op de Pride-mars leidde eerder tot boze reacties uit de rest van Europa. Demonstranten, hoogwaardigheidsbekleders, vertegenwoordigers van ambassades en zeventig Europarlementariërs besloten toen om juist mee te doen.
Opdrachten:
Bekijk het filmpje en het artikel: Massale opkomst bij verboden Pride-mars in Boedapest, ook Nederlandse politici aanwezig
- Waarom denk je dat de Hongaarse regering van Orban de Pride-mars heeft verboden, ondanks de grote maatschappelijke en internationale steun?
- Hoe verklaar je de enorme opkomst van deelnemers ondanks het officiële verbod op de mars?
- Wat zegt de reactie van premier Orbán op de Pride-mars over de huidige staat van democratie in Hongarije?
- Welke rol speelt internationale solidariteit, zoals de aanwezigheid van Nederlandse politici, bij protesten tegen mensenrechtenschendingen in andere landen?
- Hoe kan het verbod op de Pride-mars juist bijdragen aan versterking van de oppositie in Hongarije?
- Wat zijn de mogelijke gevolgen van het gebruik van gezichtsherkenning en cameratoezicht bij vreedzame demonstraties?
- Wat zegt de afwezigheid van staatssecretaris Paul over de dilemma’s waarmee politici worden geconfronteerd in dit soort situaties?
- Welke invloed heeft de situatie in Hongarije op de bredere discussie over lhbti-rechten binnen de Europese Unie?
- Hoe belangrijk vind jij het dat mensenrechten worden beschermd, ook als dat betekent dat buitenlandse politici zich uitspreken tegen andere regeringen?
Stelling
- “Het verbod op de Pride-mars in Boedapest is een directe aanval op de fundamentele waarden van de Europese Unie.” Eens of oneens? Motiveer je mening.
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site