NU Actueel

Waarom wil de minister nog geen verplichte stagevergoeding voor mbo-ers?

 - NU Actueel Video bekijken

Studenten krijgen de komende jaren geen recht op een wettelijke financiële vergoeding voor hun stage. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs (OCW) vreest dat een verplichte vergoeding leidt tot minder stageplekken, vooral bij kleine bedrijven en zelfstandigen.

Hij ziet dat studenten steeds vaker een stagevergoeding krijgen en dat er in cao’s vaker afspraken over worden gemaakt, zo laat hij aan de Tweede Kamer weten. Als deze trend “stagneert”, wil hij over twee jaar kijken of een vergoeding wel wettelijk vastgelegd moet worden.

Al zeker sinds 2020 wordt in Den Haag gepraat over een verplichte stagevergoeding voor studenten. De toenmalige onderwijsminister Van Engelshoven en haar opvolger Dijkgraaf wilden dat in elk geval alle stagelopende mbo’ers bij de overheid een verplichte “passende vergoeding” zouden krijgen. Het bedrijfsleven werd opgeroepen hetzelfde te doen. Mbo’ers krijgen vaak geen vergoeding, in tegenstelling tot andere studenten.

De afgelopen vijf jaar is het er nog niet van gekomen. Studentenorganisaties en vakbond CNV-jongeren haalden 25.000 handtekeningen op en deelden petities uit aan Kamerleden om een einde te maken aan onbetaalde stages. Studenten zetten zich vaak fulltime in tijdens hun stage en hebben geen tijd voor een bijbaan, met financiële stress tot gevolg.

Verder vinden voorstanders van een wettelijke vergoeding dat bedrijven jongeren vaak inzetten als goedkope arbeidskracht en dat er sprake is van uitbuiting.

Opdrachten:

  1. Bekijk het filmpje en het artikel: Waarom wil minister Bruins nog geen verplichte stagevergoeding invoeren?
  2. Wat zou volgens de minister een negatief gevolg kunnen zijn van een verplichte stagevergoeding?
  3. Hoe is de trend van stagevergoedingen in de afgelopen jaren veranderd?
  4. Wat was het standpunt van eerdere ministers over een verplichte stagevergoeding?
  5. Waarom vinden studentenorganisaties en vakbond CNV-jongeren een stagevergoeding belangrijk?
  6. Waarom zijn sommige bedrijven tegen een verplichte stagevergoeding?
  7. Wat houdt het stagepact MBO in en wat hoopt de minister hiermee te bereiken?
  8. Hoe reageert de studentenorganisatie ISO op het besluit van de minister?
  9. Wat zou een mogelijke oplossing kunnen zijn om zowel studenten als bedrijven tegemoet te komen op het gebied van stagevergoedingen?
  10. Eigen mening:

Stelling: Iedere mbo-student heeft recht op een verplichte stagevergoeding’. Eens of oneens? Motiveer je mening

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site