NOS / NOS-Stories / Trouw
- Politiek-juridisch, Sociaal-maatschappelijk
- 10 oktober 2024
Laagopgeleide verdachten met een migratieachtergrond worden zwaarder gestraft dan andere verdachten, blijkt uit onderzoek.
Verdachten met een lage opleiding en een migratieachtergrond worden voor hetzelfde delict vaker vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) dan hoogopgeleide verdachten zonder migratieachtergrond. Ze worden ook vaker schuldig bevonden door de rechter en krijgen zwaardere straffen opgelegd. Hun kans op een gevangenisstraf is bijna drie keer groter, becijferen Investico en NOSop3.
Opdrachten:
- Bekijk het artikel en het filmpje: Wat is het belangrijkste verschil in strafoplegging tussen verdachten met en zonder vervolgopleiding volgens het artikel?
- Wat was het verschil in behandeling tussen de groep Gooise jongeren en de groep Somalische jongeren in de mishandelingszaak?
- Hoeveel vaker krijgen verdachten met een migratieachtergrond en zonder vervolgopleiding een gevangenisstraf opgelegd in vergelijking met hoger-opgeleide verdachten zonder migratieachtergrond?
- Welke rol spelen persoonlijke omstandigheden van de verdachte volgens rechters in de strafoplegging?
- Wat is volgens rechters het effect van een baan op de beslissing tussen een gevangenisstraf en een taakstraf?
- Hoe verklaar jij de nadelige gevolgen van een gevangenisstraf voor sociaal kwetsbare mensen?
- Waarom is het mogelijk dat iemand een zwaardere straf krijgt, ondanks dat het onderzoek dit aspect niet heeft meegenomen?
- Hoe reageert de Raad voor de rechtspraak op de resultaten van het onderzoek?
Eigen mening:
- Omschrijf het begrip klassenjustitie en vind je dat er in ons land sprake van klassenjustitie? Motiveer je antwoord en geef een voorbeeld.
Extra info: Nieuw protest in Nederland om dood Belgische student Sanda Dia
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site