NU Actueel

 - NU Actueel Video bekijken

(Ex-)partner of familielid is dader bij 4 op de 5 gedode vrouwen.

Aantal slachtoffers femicide ‘zorgwekkend’, kabinet komt met nieuwe aanpak.

 

Gemiddeld wordt elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord. In vier op de vijf gevallen is de dader een (ex-)partner, ouder of ander familielid. Femicide, dus. Het demissionaire kabinet lanceert daarom na initiatief van enkele organisaties een actieplan tegen femicide. “Toen mijn zus de relatie wilde verbreken, vermoordde hij haar.”

Dat type geweld wordt in Nederland vooral gepleegd door (voormalige) partners of familieleden. Van de tussen 2018 en 2022 gedode vrouwen werd 80 procent om het leven gebracht door iemand uit hun huiselijke kring, bij mannen ligt dat percentage op 15

Het demissionaire kabinet wil meer doen ter voorkoming van femicide, oftewel vrouwenmoord. In een brief aan de Tweede Kamer noemen staatssecretaris Van Ooijen en de ministers Weerwind en Dijkgraaf het grote aantal gevallen van femicide “zorgwekkend”.

Psychisch geweld wordt door deskundigen gezien als een stap die voorafgaat aan femicide. Er is nu vaak kritiek dat meldingen hiervan niet serieus worden genomen of op hun beloop worden gelaten. Belangrijk onderdeel van de hardere aanpak van het kabinet moet worden dat professionals, mogelijke slachtoffers en anderen signalen van (psychisch) geweld eerder herkennen.

Voorbeelden van dat soort signalen zijn stalking, bedreiging of intieme terreur. Dat laatste kan variëren van het isoleren, vernederen en intimideren van de partner tot ernstig fysiek geweld en seksueel geweld.

Opdrachten:

  1. Bekijk het filmpje en het artikel: Wat is gendergelijkheid?
  2. Wat wordt door het demissionaire kabinet als ‘zorgwekkend’ beschouwd met betrekking tot femicide?
  3. Wat is het verschil in percentages tussen vrouwen en mannen die door iemand uit hun huiselijke kring worden gedood en geef hiervoor een verklaring.
  4. Waarom wordt psychisch geweld gezien als een belangrijke factor in de aanpak van femicide?
  5. Wat zijn enkele voorbeelden van signalen die kunnen wijzen op dreigend femicide?
  6. Hoe zou jij femicide omschrijven?
  7. Hoe zou jij het begrip intieme terreur omschrijven?

Eigen mening:

Stelling: “Het verhogen van de straffen voor femicide zal het aantal gevallen van sekse-specifiek geweld niet nadrukkelijk verminderen zonder gelijktijdige investeringen in preventieprogramma’s, educatie over gendergelijkheid en ondersteuning voor slachtoffers.”

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.
  2. Op wat voor een manier wordt bij jullie op school aandacht besteed aan gendergelijkheid?

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site