NU Actueel

Netcongestie?! Grote problemen op de elektriciteitssnelweg

  • 30 mei 2024
  • Niveau: Bovenbouw


Maak je nog geen gebruik van De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Ga dan naar de website.

 

 

Grote bedrijven en organisaties kunnen op dit moment geen aansluiting krijgen op het stroomnet. Hoe dat zit, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Het elektriciteitsnetwerk zit ‘vol’. Het is voor een nieuw zonnepark in een groot deel van Nederland nu niet mogelijk om aangesloten te worden op het stroomnet. Er is een wachtlijst voor grote bedrijven en organisaties. Dit probleem heet netcongestie. Om deze netcongestie op te lossen kwam de Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), die over de regels voor netbeheerders gaat, met maatregelen. Het ACM wil dat bedrijven en instellingen met een maatschappelijk belang, zoals scholen en ziekenhuizen, voortaan als eerste een aansluiting krijgen.

Bekijk nu eerst het filmpje over de problemen met het stroomnet van De Avondshow met Arjan Lubach.

 

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

Bespreek in de klas

  • Wat heeft netcongestie te maken met de energietransitie?
  • Gebruik kaart 54O Uitbreiding hoogspanningsnet, 2030-2050. Welke oplossingen voor de netcongestie zie je op deze kaart? Wat valt je op aan de ligging van de stations die versterkt worden of nieuw worden aangelegd?
  • Ook in andere EU-landen zijn er problemen met het stroomnet. Gebruik kaart 54P Duitsland: uitbreiding hoogspanningsnet en 54Q Duitsland: energiebalans 2030. Vergelijk beide kaarten. Wat valt je op? Welk probleem probeert Duitsland op te lossen door de uitbreiding van het hoogspanningsnet die te zien is op kaart 54P?
  • Wat zou je zelf kunnen doen om netcongestie te voorkomen?

Tip!

Als je meer wilt weten over netcongestie, bekijk dan dit filmpje van NOS op 3.
Als je nog meer wilt weten over of je in de toekomst nog kunt opladen, bekijk dan deze app van de NOS.

 

Wil je meer weten? Ga dan naar De Digitale Bosatlas.