Slim of niet? Maak jij gebruik van ‘koop nu- betaal later’?
- Economisch
- 14 april 2024
- Bron: NOS / NOS-Stories
Bijna 600.000 keer heeft een minderjarige vorig jaar spullen gekocht met ‘koop-nu-betaal-later’. Dat blijkt uit een onderzoek van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder roept aanbieders als Klarna en Riverty op om snel mogelijk met een aanpak te komen die daar een eind aan moet maken.
Het lijkt misschien lekker makkelijk om tijdens het shoppen het betaalmoment uit te stellen terwijl je wel alvast je spullen binnenkrijgt, maar niet iedereen heeft door hoe tricky dit kan zijn. Voor je het weet zit je met honderden euro’s aan openstaande betalingen of heb je zelfs een incassobureau achter je aan.
Opdrachten:
Bekijk de video en het artikel:
- Wat zijn Klarna, Riverty, in3 en Billink voor soort bedrijven?
- Wat is de taak van de AFM (Autoriteit Financiële Markten)?
- Hoe werkt: ‘koop-nu-betaal-later’ en wat is het verdienmodel voor bedrijven als Klarna?
- Een kwetsbare groep met betalingsachterstanden zijn jongeren. “Als we het aantal betalingsachterstanden afzetten tegen het aantal lopende kredietovereenkomsten, dan blijkt dat de achterstanden in de leeftijdsgroep tot 30 jaar relatief hoog zijn en de afgelopen jaren fors zijn toegenomen,” blijkt uit het rapport. 600.000 minderjarigen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van ‘koop-nu-betaal-later’? Behoor jij wel of niet tot deze groep en waarom maak jij die keuze?
- Waarom maakt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich zorgen over het gebruik van ‘koop-nu-betaal-later’ door minderjarigen?
- Wat zijn de mogelijke gevolgen voor consumenten die gebruik maken van ‘koop-nu-betaal-later’ als ze te laat terugbetalen?
- Welke soorten winkels bieden vooral ‘koop-nu-betaal-later’ aan?
- Waarom vallen de ‘koop-nu-betaal-later’ diensten nog niet onder de Europese richtlijnen voor consumentenkrediet?
- Hoe zeggen minderjarigen de leeftijdscontroles bij ‘koop-nu-betaal-later’ diensten te omzeilen?
Eigen mening:
Stelling: ‘Achteraf betalen bij online winkelen moet stoppen en verboden worden’.
- Eens of oneens? Motiveer je mening:
- Op de site van Klarna staat o.a.: ‘Koop met Klarna. Shop zoals shoppen hoort te zijn. Moeiteloos, veilig en leuk’. Is dit misleidend of niet? Motiveer je mening.
Wil je meer weten over NU Burgerschap?
Ga naar de site