Schimmels als lijmstof
- Chemie, Lesopener
- 15 maart 2024
- Niveau: Havo/vwo onderbouw/Vmbo bovenbouw/Vmbo onderbouw
- Bron: RTL Nieuws
Piepschuim is een erg vervuilend verpakkingsmateriaal. Het is vrijwel niet afbreekbaar, maar valt uit elkaar in kleine plastic bolletjes die vervolgens in dieren of mensen terecht kunnen komen via de voeding. In de zoektocht naar meer duurzame alternatieve heeft een Nederlands bedrijf iets innovatiefs bedacht.
Kijk hier de video.
Opdrachten
1. Uit welke twee materialen bestaat het eindproduct dat in de video beschreven wordt?
2. Beschrijf de stappen van het productieproces zo nauwkeurig mogelijk. In welke stap of stappen vindt er een chemische reactie plaats? Leg uit hoe je aan je antwoord bent gekomen.
3. In de video wordt mycelium beschreven als de lijm die dit nieuwe materiaal samenhoudt. Een voorwaarde van lijm is dat het twee of meer delen permanent aan elkaar bevestigt. Is mycelium volgens deze voorwaarde echt een lijmstof? Leg uit met behulp van een scheikundig argument.
4. Een ander bedrijf experimenteert met een soortgelijk materiaal. Hiervoor lijmen ze houtvezels aan elkaar met aardappelzetmeel. Dit soort lijm lijkt ook wel op behanglijm en lost op in warm water. Dit materiaal is wel veel goedkoper om te produceren. Overleg met je klasgenoot welk materiaal volgens jou beter is. Geef hierbij minstens drie argumenten. Denk hierbij aan de toepasbaarheid en duurzaamheid van het door jou gekozen materiaal.
Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal