Er zijn allerlei manieren om CO2 vast te leggen en zo de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan: in de bodem, in bomen of in de oceaan. Wetenschappers testen nu een heel andere manier: CO2 vastleggen in verf. Ze gebruiken hiervoor bacteriën uit dezelfde familie als blauwalg.
Lees het artikel.
Opdrachten
Blauwalg ken je misschien omdat je in de zomer niet mag zwemmen in zwemplassen als daar blauwalg aanwezig is.
1. Leg uit hoe het proces van CO2 vastleggen in deze verf werkt.
2. Geef de reactievergelijking van de reactie die plaats vindt in de verf.
De biomassa in de verf neemt ongeveer 0,31 gram CO2 per dag op.
3. Zoek op internet op hoeveel CO2 een boom gemiddeld opneemt. Reken je gevonden antwoord om naar gram per dag. Vind je dat de verf in verhouding veel of weinig CO2 opneemt en waarom vind je dat?
Een voorwaarde voor het gebruik van de verf, is dat de CO2 opname op een gegeven moment moet stoppen. Als het te lang doorgaat, dan wordt de verflaag te dik.
4. Wat gebeurt er precies als de opname te lang door blijft gaan? Gebruik de reactieproducten van de reactievergelijking in je antwoord.
De gebruikte bacterie kan extreme omstandigheden overleven. Het artikel noemt daarom niet alleen het verven van gebouwen of voertuigen als toepassing. Ook het gebruik in ruimtestations kan nuttig zijn.
5. Overleg in duo’s wat jullie de beste toepassing van deze verf vinden en waarom. Gebruik minimaal drie scheikundige argumenten.
Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal