NU Actueel

Meer lawaai in oceanen door klimaatverandering

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de klimaatverandering effect heeft op het geluid in de onderwaterwereld. Dit heeft gevolgen voor het ecosysteem, omdat verschillende diersoorten onder water met behulp van geluid met elkaar communiceren. 

Lees hier het artikel.  

Opdrachten 

In het stuk staat dat er verschillende temperatuurlagen in de oceaan ontstaan als gevolg van de klimaatverandering. Dit leidt tot de vorming van geluidstunnels, die ervoor zorgen dat het geluid veel verder zal dragen.  

1. Wat wordt er bedoeld met dat het geluid in een tunnel ‘veel verder zal dragen’? 

2. Hoe kan de toename van het geluidsniveau in de oceaan storend zijn voor walvissen?  

 

Uit het onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op sommige plekken met 7 decibel (dB) kan toenemen. Hoewel een toename van 7 dB misschien niet veel lijkt, is het op de geluidsschaal een aanzienlijke toename. 

3. Laat met de formule voor geluidsintensiteit zien hoeveel keer sterker een geluid wordt als het met 7 dB toeneemt.  

 

De geluidssnelheid in zeewater kan worden benaderd met de formule van Wilson: 

Hierin is: 

v de geluidssnelheid in m/s; 

T de watertemperatuur in °C; 

Z het zoutgehalte van het zeewater in promille (‰); 

D de waterdiepte in m.  

Walvissen gebruiken echolocatie om zich te oriënteren en de afstand tot prooien en objecten in het water te bepalen. Stel je voor: een walvis zendt een geluidssignaal uit om een prooi op te sporen. De walvis neemt de echo van dit uitgezonden geluidssignaal na 0,4 seconden waar. De watertemperatuur is 15 °C, het zoutgehalte is 35‰ en de walvis zwemt op een diepte van 250 meter.  

 

4. Bereken hoe ver de walvis van de prooi is verwijderd.  

Het is mogelijk dat door de klimaatverandering de temperatuur van de oceaan in de komende 100 jaar met 1,3 °C stijgt. Als de geluidssnelheid toeneemt, maar walvissen deze verandering niet waarnemen of zich er niet aan aanpassen, dan zullen ze de afstand tot hun prooi verkeerd inschatten.  

 

5. Laat met een berekening zien hoe de walvis van vraag 4 de afstand tot zijn prooi door de temperatuursverandering verkeerd in zal schatten.    

6. Zal ten gevolge van deze verkeerde inschatting de walvis zijn aanval te vroeg of te laat inzetten? Leg je antwoord uit.  

Extra informatie

Animals Today

Scientias

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar