NU Actueel

India en China: het is zover!

  • 9 mei 2023
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

India haalt China in als het land met de grootste bevolking. Naar schatting wonen er meer dan 1,4 miljard inwoners in het Zuid-Aziatische land. Eén op de zes mensen op de wereld is Indiër. Het is niet verbazingwekkend dat India China inhaalt. In absolute aantallen is het Indiaas geboortecijfer zeer hoog, in China daalt het juist.
Maar niet in heel India is het geboortecijfer hoog, zegt de hoogleraar Ajay Bailey. “De groei vindt voornamelijk plaats in het noorden van India. In bijvoorbeeld Kerala in het zuiden daalt het vruchtbaarheidscijfer juist. India is ontzettend groot. Dus ook al zijn er grote verschillen, je komt met het gemiddelde nog steeds op groei van de bevolking uit.”
India-correspondent Aletta André: “Er zijn zorgen over de bevolkingsgroei, zoals over de toekomst van de kinderen. Nu al is de jeugdwerkloosheid aanzienlijk. De vraag is of er in de toekomst wel genoeg banen zijn. Veel jongeren willen naar het buitenland, om te studeren bijvoorbeeld. Lang niet alle slimme kinderen kunnen terecht op de topuniversiteiten.”
“De jonge bevolking, vroeg trouwen en weinig toegang tot anticonceptie doet de bevolkingsgroei stijgen”, vertelt Bailey. “Maar daar komt langzaam verandering in. Er is beleid gemaakt om meisjes en vrouwen naar school te laten gaan. Hierdoor komen er meer vrouwen op de arbeidsmarkt, stellen ze het huwelijk uit en krijgen ze minder kinderen.”
Eén van de uitdagingen waar India door het grote aantal inwoners mee te maken heeft, zijn de sociale voorzieningen, vertelt Bailey. “Gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en gelijke kansen zijn moeilijk te regelen voor zoveel mensen. Daarbij migreren veel mensen van het platteland naar de grote steden om te werken. Daar zijn er niet genoeg plekken voor hen om te verblijven. De druk op de steden is groot.”

Bron: NOS, bewerkt

Opdrachten 

1 Kijkvragen bij aflevering 1 De bevolkingsexplosie: waar eindigt het?
1 Hoeveel mensen wonen er in de wereld in 2023?
2 Hoeveel baby’s worden er wereldwijd per seconde geboren?
3 Wanneer woonden er 1 miljard mensen op de wereld?
4 Wat wordt bedoeld met de demografische transitie?
5 Welke dwangmaatregel werd in India een tijd uitgevoerd om de overbevolking tegen te gaan?
6 Waarom is de emancipatie van de vrouw zo belangrijk om de bevolkingsgroei af te remmen?
7 Hoeveel kinderen moeten echtparen krijgen om de bevolking op peil te houden?
8 Hoeveel mensen zijn er waarschijnlijk in 2100 op de wereld?
9 In welk werelddeel woont nu bijna de helft van de bevolking en in welk werelddeel in 2100?
10 Welke zeven landen hebben in 2025 het hoogste aantal inwoners?

 

2 Gebruik bij de volgende opdrachten de Grote Bosatlas (56e editie).
a Vergelijk de bevolkingsspreiding van China en India op GB 242A. In welk land is de spreiding onregelmatiger en hoe kun je dat zien in de kaart?


b Vergelijk GB 242H3 met de bevolkingsgrafiek van India. Hoe zie je dat de bevolking van India in verhouding veel jonger is dan de bevolking van China?


c Bekijk de drie bevolkingsgrafieken van China. Noteer de jaartallen 1950, 2015 en 2050 bij de juiste grafieken.


d Vergelijk GB 147A, C en D met de grafiek over het percentage stedelijke en plattelandsbevolking in China. Op welke manier neemt de stedelijke bevolking toe?
e Lees de tekst boven de opdrachten. Gebruik GB 137C. In de tekst staat: “De groei vindt voornamelijk plaats in het noorden van India.” Leg uit dat deze uitspraak klopt door de informatie van de atlaskaart te gebruiken.
f Vergelijk GB 137A met 137E en F. In de tekst staat: “Daarbij migreren veel mensen van het platteland naar de grote steden om te werken. Daar zijn er niet genoeg plekken voor hen om te verblijven. De druk op de steden is groot.” Hoe kun je aan beide kaarten zien dat deze uitspraak juist is?
g
Gebruik GB 147A en vergelijk deze kaart met GB 144-145. Verklaar dat het westen van China zo dunbevolkt is.
h Vergelijk GB 147A met 147B en D. Bekijk eventueel ook deze kaart van de digitale Bosatlas. In de stedelijke gebieden rondom Shanghai en Hongkong wonen nu al tientallen miljoenen Chinezen. Waaraan kun je zien dat de bevolking daar sterk is gegroeid?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp vind je in deel 4 hoofdstuk 2 Bevolking en ruimte.

De volgende NU Actueel verschijnt uiterlijk dinsdag 23 mei.