NU Actueel

Batterijen die tot twee keer langer meegaan!

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Lithium-ion batterijen vind je overal: in je telefoon, in je laptop en in elektrische auto’s. Deze batterijen zijn heel erg moeilijk te recyclen. Door een ontdekking van TU Delft kunnen deze batterijen straks misschien wel tot twee keer langer mee. En dat is goed voor het milieu. 

Bekijk deze video. 

Opdrachten 

1. a. Wat wordt er in de video bedoeld met dat ‘de batterij langer meegaat’?
    b. Leg uit wat het verschil is tussen de capaciteit en levensduur van een batterij.

2. Leg uit waarom er naast de negatief geladen deeltjes ook positief geladen deeltjes richting de pluspool moeten bewegen.

Lithium-ion batterijen worden ook gebruikt om op grote schaal elektriciteit op te slaan. Het bedrijf Tesla doet dit met hun ‘Multipack’. De opgeslagen elektriciteit kan dan op elk moment aan het stroomnet worden geleverd.

3. Leg uit waarom dat goed voor het milieu is. 

Een andere manier om op grote schaal energie op te slaan is waterstofopslag. Hierbij wordt elektriciteit gebruikt om water om te zetten in waterstof en zuurstof. De waterstof kan weer worden omgezet in elektriciteit. Het rendement hiervan is ongeveer 45%. Het rendement van een lithium-ion batterij is ongeveer 90%.

4. Hoe heet het verschijnsel waar water met elektriciteit wordt omgezet in waterstof en zuurstof?  

5. Leg uit wat rendement is. 

Een andere energieopslagtechniek is een pompcentrale. Hierbij wordt elektriciteit gebruikt om water omhoog te pompen naar een heuvel of berg. Als het water weer naar beneden stroomt, wordt de energie van die beweging omgezet in elektriciteit. Het rendement is ongeveer 80%.

6. a. Maak een tabel met voor- en nadelen van de drie manieren van energieopslag.
    b. Overleg met twee klasgenoten welke van deze manieren van energieopslag jullie het meest duurzaam vinden. Onderbouw jullie antwoord met een natuurkundig argument. 

Extra informatie

Tesla

Wikipedia

Vereniging BWT

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar