NU Actueel

Lützerath en bruinkool

  • 23 januari 2023
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Het dorp Lützerath in Duitsland is inmiddels ontruimd. Het werd ruim twee jaar door activisten bezet, om de uitbreiding van de al bestaande bruinkoolmijn Garzweiler te verhinderen. Er staan nog maar een paar huizen en de oorspronkelijke inwoners zijn allang uitgekocht door het energiebedrijf RWE. RWE wil de grond onder het verlaten dorp afgraven om bruinkool te winnen. Volgens het bedrijf is de bruinkoolwinning noodzakelijk voor de energievoorziening. Duitsland is zeer afhankelijk van kolen. Ook nu er fors minder Russisch gas geleverd wordt door de oorlog in Oekraïne. In 2021 werd 9 procent van alle energie in Duitsland opgewekt met bruinkool. En daarvan kwam bijna de helft uit het wingebied bij Lützerath.

Deskundigen betwijfelen of Lützerath daarvoor moet wijken. Volgens het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek zijn de huidige bruinkoolmijnen voldoende en is uitbreiding dus onnodig.

Klimaatactivisten vinden het gebruik van bruinkool vanwege de hoge CO2-uitstoot en het lage rendement niet acceptabel. “Het gebied is een soort Grand Canyon geworden”, zei Frits ter Kuile van actiegroep Christian Climate Action. “We moeten zoeken naar een manier waarop de kinderen die over 100, 1000 of 100.000 jaar geboren worden ook nog een mooi leven op een levende aarde kunnen hebben. Dat gaat niet met een economie die de aarde letterlijk opvreet.” Hij vindt dat het vooral minder moet. “Minder energie, minder grondstoffen, alles minder.”

Bron: NOS, bewerkt

Opdrachten

1 Lees de tekst en bekijk de video.
a Beoordeel de volgende uitspraken: zijn ze juist of onjuist?

I        Bruinkool is een hernieuwbare energiebron.
II       Bruinkool ontstaat uit resten van planten en bomen.

b Hoe heet de groep brandstoffen waartoe bruinkool, maar ook steenkool en aardolie, behoren?
c Welke twee onderwerpen staan bij bruinkoolwinning tegenover elkaar?
d Waarom is de Duitse regering voorlopig nog voor bruinkoolwinning?
e De uitbreiding van de bruinkoolmijn heeft al eerder het voortbestaan van enkele dorpen bedreigd. Zo is dit dorp inmiddels verdwenen. Welke oplossing is voor een aantal dorpen gevonden?

2 Bekijk de YouTube-video over de herkomst van het aardgas dat in Duitsland wordt gebruikt.
a Vanuit welk land werd tot 2022 het meeste gas geïmporteerd?
b Welke twee landen exporteerden vanaf 2022 het meeste gas naar Duitsland?
c Wat is de oorzaak van de grote verandering die deze video laat zien?

3 Gebruik de Grote Bosatlas, 56e editie.
a Zoek een kaart van Europa over de productie van bruinkool. In welke drie landen wordt de grootste hoeveelheid bruinkool geproduceerd?
b Ook een deel van de Nederlandse ondergrond bevat bruinkool en steenkool. In welke provincie bevindt zich deze steenkool en bruinkool?
c Neem kaartblad GB 73 voor je. Vergelijk met behulp van de kaarten de productie van duurzame energie in Nederland met de productie in Duitsland. Wat is het verschil?
d Wat zijn de nadelen van de energiebronnen van GB 73 E en F?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 3, hoofdstuk 2 Bronnen van Energie.

De volgende NU Actueel verschijnt uiterlijk op dinsdag 7 februari.