NU Actueel

Heel oude zin gevonden

  • TLPST
  • 15 december 2022
  • Niveau: Havo/vwo onderbouw
  • Bron: TLPST 92

Heel oude zin gevonden

‘Moge deze slagtand de luizen van het haar en de baard wegvagen.’ Dat zinnetje staat op een luizenkammetje van ongeveer 3700 jaar oud. Het kammetje werd onlangs gevonden in Israël. Het is een van de oudste zinnetjes ter wereld en in ieder geval het oudste hele zinnetje in de Kanaänitische taal. Dat was de taal die toen werd gesproken in het gebied dat nu Israël is.

Het kammetje lijkt eigenlijk best veel op een moderne luizenkam. De lettertekens die erop zijn gegraveerd, zijn heel klein: tussen de 1 en de 3 millimeter. Dat laat volgens wetenschappers zien dat mensen toen al heel precies konden schrijven.

De zin is een magische spreuk om de luizen ‘weg te vagen’. Wetenschappers denken dat geschreven taal vroeger alleen werd gebruikt voor heel bijzondere zaken. Lang niet iedereen kon schrijven, en wie dat wel kon, was dus een soort tovenaar. Zou deze luizenkam echt magische krachten hebben gehad?

Foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Vragen en opdrachten

Lees de tekst. Lees ook het artikeltje onder de link. Maak de vragen en opdrachten in tweetallen. Bespreek daarna de antwoorden met de hele klas.
1a Hoe zou het komen dat dit kammetje zo goed bewaard is gebleven?
1b Wat voor soort zin is de spreuk die op het kammetje staat? Anders gezegd: wat drukt die spreuk uit?
1c Uit welk woord of uit welke woorden kun je dat afleiden?

2a Er is nog een andere verklaring voor deze interpretatie. Welke?
2b In de tekst staat dat geschreven taal vroeger volgens wetenschappers vooral gebruikt werd voor heel speciale gelegenheden. Maar in sommige gevallen is dat nog altijd zo. Geef daar een paar voorbeelden van en leg uit wat daarbij het verschil is met vroeger (de tijd waaruit de luizenkam stamt).
2c Vind je dat er nog altijd mensen zijn die je vanwege hun taalgebruik kunt beschouwen als toveraars? Leg uit.

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 92

Bron: TLPST nr. 92

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?Nieuw Nederlands

Naar de website

 

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.