NU Actueel

Vrouwenboekje?

  • Lesopener
  • 15 november 2022
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw

Voor deze podcastopdracht ga je luisteren naar stukje van de podcast ‘Damn Honey’, een podcast over feminisme. De aflevering gaat over seksisme in de literatuur. Seksisme betekent, zo kun je in de Van Dale lezen: discriminatie op grond van het geslacht. De aflevering gaat dus over het feit dat vrouwen in de literatuur en het boekenvak nog steeds minder aandacht en waardering krijgen dan mannen. Een onderwerp om eens wat langer bij stil te staan. Luister de aangegeven fragmenten en bespreek de vragen met je docent en klasgenoten.

Luister eerst de podcast van minuut 31.40 – 35.10

De schrijver die je als eerst aan het woord hoort, Jannah Loontjens, geeft aan dat ze vroeger vooral boeken van mannen las. Hoe is dat voor jou op dit moment? Probeer je eens te herinneren welke drie boeken je voor het laatst las en ga na of die door mannelijke, vrouwelijke of non-binaire auteurs geschreven zijn.
Podcastmaker Marie Lotte Hagen stelt vervolgens de vraag waarom het zo erg is dat er minder boeken van vrouwelijke auteurs gelezen worden. Vat het antwoord dat daarop gegeven wordt in eigen woorden samen.
Vervolgens wordt de uitdrukking ‘het leest als een spannend jongensboek’ besproken. Waarom is dat een ouderwetse uitdrukking?

Luister nu van minuut 22.20 – 25.30

De leeslijst op scholen komt ter sprake, evenals de ‘grote drie’. Die willen ze eigenlijk niet noemen. Waarom niet, denk je?
Wie bepalen uiteindelijk wat er op scholen gelezen wordt, volgens de podcastgasten? Er worden twee groepen genoemd.
Podcastmaker Nydia van Voorthuizen zegt: ‘lezen wordt ook niet altijd echt gezellig gestimuleerd op scholen’. Ben je het met haar eens? En zo ja, hoe zou het beter kunnen?
Herken je het beeld dat van docenten geschetst wordt in deze podcast? Geeft jouw docent alleen maar tips over boeken van ‘oude, witte mannen’? Zo ja, raad je docent aan deze podcast eens helemaal te luisteren!

Ben je geïnteresseerd in wat hier besproken werd? Bekijk ook eens de website fixdit.nu.

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website